Daders Sbarro-aanslag tot nu toe beloond met bijna 300.000 dollar

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 9 aug 2018 NEDERLAND PA TERRORISME

De daders achter de aanslag op de Sbarro pizzeria in Jeruzalem in 2001 hebben tot nu toe bijna 300.000 euro ontvangen van de Palestijnse Autoriteit. Bij de aanslag kwamen ook vijf leden van het gezin Schijveschuurder om. Waarom blijft Nederland de PA financieel onvoorwaardelijk steunen?

Op 9 augustus 2001 pleegde een zelfmoordterrorist een aanslag in de Sbarro pizzeria in Jeruzalem. Hierbij vielen 15 doden en 130 gewonden. Tot de doden behoorden ook de ouders en drie kinderen van het gezin Schijveschuurder: Tzira (41), Motti (43), Ra’aya (14), Yitzhak (4) en Hemda (2). De daders en/of nabestaanden achter de terroristische aanslag ontvangen een maandelijkse beloning van de PA. Inmiddels is het totale bedrag opgelopen tot 294.332 dollar.

Ondanks deze perverse praktijken, gaat Nederland onvoorwaardelijk door met het financieel steunen van de PA. Sterker nog, het Kabinet is “in principe niet tegen betalingen aan gevangenen en hun families”, “zolang die transparant zijn en gebaseerd op sociaaleconomische behoefte, niet op de duur van de detentie,” aldus minister Stef Blok. Dit is in lijn met uitspraken van toenmalig minister Bert Koenders ten tijde van Rutte II. De huidige minister van Buitenlandse Zaken erkent wel dat het huidige systeem – namelijk de koppeling tussen de duur van de detentie en de hoogte van de betaling – “een perverse prikkel kan zijn.”

Palestijnen doen niets met Nederlandse bezwaren
De minister laat dan ook weten dat Nederland de bezwaren tegen de betalingen “consequent naar voren” brengt in gesprekken met vertegenwoordigers van zowel de PA als de Palestinian Liberation Organisation (PLO). Tot nu toe heeft dit echter geen enkel effect gehad: Bloks voorganger Halbe Zijlstra liet in januari nog weten dat de Palestijnen de Nederlandse zorgen “slechts ter kennisgeving” aannemen

Nederland doet niets om terroristenbetalingen te stoppen
Van verschillende oproepen vanuit de Kamer om de financiering aan de PA te bevriezen of in ieder geval te minderen wil minister Blok niets weten. Volgens de minister is het Kabinet geen voorstander van korten van de steun aan de Palestijnse Autoriteit. Volgens de VVD-bewindsman kan de Nederlandse bijdrage aan de PA “niet worden gebruikt voor betalingen aan de PLO of betalingen aan gevangenen.” Blok gaat hierbij voorbij aan het feit dat de Nederlandse financiële steun de Palestijnse regering de mogelijkheid geeft om meer geld vrij te maken voor de beloningen, daar de uitgaven op andere punten verlicht worden door de steun.

“De mogelijke inhouding van een deel van de betaling zou ten koste gaan van Palestijnse staatsopbouw, economische ontwikkeling en veiligheid ten behoeve van een tweestatenoplossing,” aldus de minister van Buitenlandse Zaken. Als de PA minder geld zou uitgeven aan terroristenuitkeringen, zouden de Palestijnen dan niet meer geld overhouden voor de zaken die minister Blok hier noemt – en niet voor het belonen van moordenaars van moeders, vaders en kinderen?