Egypte en Saoedi-Arabië roepen Hamas op te stoppen met de grensprotesten

Afgelopen vrijdag waren naar schatting meer dan 20.000 Gazanen afgekomen op de protesten bij de Israelische grens. Egypte en Saoedi-Arabië hebben terreurbeweging Hamas opgeroepen te stoppen met de Mars van Terugkeer-demonstraties.

De woede van de Palestijnen in de Gazastrook richt zich tot nu toe tegen Israel. Egypte is echter bang dat in de komende weken de frustraties tegen hen gericht zal worden. De grensovergang tussen Gaza en het zuidelijke buurland gaat zelden open. Saoedi-Arabië en Egypte hebben Hamas daarom opgeroepen de rust te bewaren.

Bij de Mars van Terugkeer-protesten tegen Israel was er sprake van meerdere pogingen om de grens over te steken. Om Israelische scherpschutters het werk moeilijk te maken, werden duizenden autobanden in brand gezet met grote zwarte rookwolken tot gevolg. Naar aanleiding van gezondheidsklachten door deze rook, werd beweerd dat de IDF een nieuw soort traangas zou gebruiken. In reactie op de branden heeft Israel een tijdelijke stop gezet op de export van banden naar de Gazastrook.

Er kwamen afgelopen vrijdag in totaal tien Palestijnen om, waaronder een journalist.

Volgens het Internationaal Strafhof hebben mogelijk zowel Hamas als Israel oorlogsmisdaden gepleegd. Strafhof-aanklager Fatou Bensouda doelt op het gebruik van burgers door Hamas als menselijk schild en het schieten op demonstranten door de IDF. Het hof zegt de situatie aan de grens nauwlettend in de gaten te houden. Inmiddels heeft het Israelische leger brigadegeneraal Moti Baruch aangewezen om onderzoek te doen naar de in totaal 27 omgekomen Palestijnen bij de grensonrusten.

Op zondag lukte het drie Palestijnen om Israelisch territorium te betreden. Zodra de IDF het vuur op hen opende, keerden ze echter snel terug, aldus een legerwoordvoerder. De mannen bleken twee explosieven te hebben geplaatst. Deze zijn dezelfde dag nog onschadelijk gemaakt. In reactie op de aanslagpoging heeft de Israelische luchtmacht een positie van Hamas in het noorden van de Gazastrook gebombardeerd.