Gezant voor bestrijding antisemitisme in VS beëdigd

IN ANTISEMITISME / Door: ARON VRIELER / 12 apr 2019 ANTISEMITISME TRUMP VS

Elan Carr is gisteren beëdigd als speciaal gezant in de VS voor het monitoren en bestrijden van antisemitisme. Het heeft ruim twee jaar geduurd voordat president Trump de functie heeft gevuld. De benoeming komt op een moment dat discussie over antisemitisme in de Amerikaanse politiek oplaait.

Gisteren is Elan Carr ceremonieel beëdigd als speciaal gezant voor het Amerikaanse Department of State door minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo. Carr is opgegroeid in een Joodse familie in New York. Hij diende in het Amerikaanse leger, en was onder andere werkzaam als advocaat voor het Amerikaanse militaire rechtbank in Irak. Later deed hij als republikeins kandidaat uit Californië een gooi naar een Congreszetel, maar die verloor hij tegen zijn democratische tegenkandidaat.

Carr zei bij zijn beëdiging dat “geen enkele Amerikaanse regering met zo veel passie het Joodse volk heeft beschermd en liefde heeft getoond voor het Joodse volk en de staat Israel, als die van president Trump en minister Pompeo”.

Het ambt van de gezant is bedoeld om antisemitisme te monitoren en om zowel binnen- als buitenlands beleid voor de bestrijding ervan te bevorderen. Het hanteert de IHRA-werkdefinitie van antisemitisme, die ook door het Europees Parlement wordt aangeraden.

Toenemende discussie antisemitisme in de VS

De benoeming komt op een moment dat de discussie over antisemitisme, dat door velen in de VS als toenemend wordt ervaren, oplaait. Zo is er veel verdeeldheid over de houding van Trump in het afwijzen en tegengaan van antisemitisme, ook onder Amerikaans-Joodse organisaties.

Een toespraak van Trump aan de Republican Jewish Coalition afgelopen week heeft verschillende reacties opgeroepen. De president kreeg lof van het publiek – waar veel grootgevers van de republikeinse partij in zaten – voor het noemen van zijn keuze om uit de Iran-deal te stappen, de Amerikaanse ambassade in Israel van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen en financiering voor de Palestijnse vluchtelingenorganisatie UNWRA te bevriezen.

Tegelijkertijd deed Trump uitspraken in zijn speech die bij andere Joodse organisaties de wenkbrauwen deed fronsen. Zo sprak Trump van “uw premier” toen hij het had over de Israelische premier Netanyahu. Hoewel de populariteit van laatstgenoemde onder leden van het Republican Jewish Coalition geen geheim is, zien velen hierin een veronderstelling van een dubbele loyaliteit onder Amerikaanse Joden ten aanzien van Israel.

Die suggestie wordt vaak gezien als antisemitisch stereotype, ook door de IHRA-werkdefinitie. De laatste weken is het democratische congreslid Ilhan Omar – nota bene veelal door republikeinen – onder vuur komen te liggen voor het insinueren van een dubbele loyaliteit onder Amerikaanse Joden. Onder andere de Anti-Defamation League en American Jewish Committee uitten snel hun kritiek aan het adres van de president op dit punt.

Sommigen viel het op dat Trump vaak simpelweg het woord “you” gebruikte, waar hij op Amerikaanse Joden in het algemeen leek te doelen: “Velen van jullie hebben fabrieken, die nu leeg staan”, zei hij om steun te vragen uit de Joodse gemeenschap voor zijn handelsbeleid. Ook drukte hij zijn beoogde asielbeleid uit met “we’re full”, een uitdrukking die vaak terugkwam in het Amerikaanse asielbeleid dat de deuren sloot voor Joodse vluchtelingen uit Europa in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

Toenemende polarisatie

Als nieuwe gezant voor antisemitismebestrijding namens de regering lijkt het aan Elan Carr om twijfels over de president op dit punt weg te nemen. Bovenstaande voorbeelden laten zien dat dit geen makkelijke klus zal zijn. Vooralsnog heeft het er veel van weg dat het thema antisemitisme wordt meegetrokken in de politieke polarisatie in de VS.