Guatemala gaat haar ambassade naar Jeruzalem verplaatsen

De Guatemalaanse president Jimmy Morales en de Israelische premier Benjamin Netanyahu. Bron: Haim Zach / GPO.

In navolging van de VS, heeft nu ook Guatemala aangekondigd haar ambassade naar Jeruzalem te gaan verhuizen.

De Guatemalaanse president Jimmy Morales heeft afgelopen zondag aangekondigd dat hij bevel heeft gegeven om voorbereidingen te treffen voor het verhuizen van de Guatemalaanse ambassade naar Jeruzalem. In een bericht op Facebook laat Morales weten eerder op de dag een gesprek hierover met de Israelische premier Benjamin Netanyahu te hebben gehad.

Het besluit van Guatemala komt enkele weken na het Amerikaanse besluit om Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen en daarom de ambassade daarnaartoe te verhuizen. De beslissing van president Trump kon op internationale kritiek rekenen. Een resolutie die Trumps erkenning afkeurt kon door de VS bij de VN-veiligheidsraad nog door middel van een veto tegengehouden worden.

Bij de Algemene Vergadering van de VN is echter geen sprake van vetorecht, en dus kon eenzelfde motie daar wel aangenomen worden. Guatemala was één van de negen landen die tegen de resolutie stemde.

President Morales noemt Israel een land dat “al 70 jaar bondgenoot” is. Guatemala was het eerst land in Latijns Amerika dat de Joodse staat na haar oprichting erkende.

Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het Guatemalaanse besluit “een schande”. De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi voegt daaraan toe dat de beslissing “illegaal” en een “provocatie” is.

De Israelische premier Netanyahu bedankte Morales tijdens een vergadering van zijn Likoed-partij. “God zegene je, mijn vriend, president Jimmy Morales. God zegene onze beide landen, Israel en Guatemala”, aldus de Likoed-leider.

Er is nog geen datum bepaald voor de Guatemalaanse ambassadeverhuizing. Volgens de Israelische ambassadeur in het Centraal-Amerikaanse land Matty Cohen, zal de verplaatsing na de Amerikaanse plaatsvinden. Het is echter nog onduidelijk wanneer de diplomatieke post van de VS naar Jeruzalem overgezet zal worden. Naar schatting zal dat minstens twee jaar duren.