Veiligheidsraadresolutie tegen Trumps Jeruzalemerkenning tegengehouden

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley

Een VN-resolutie die president Trump opriep zijn erkenning van Jeruzalem als Israels hoofdstad terug te nemen, heeft het niet gehaald. De VS heeft een veto uitgesproken.

De door Egypte opgestelde resolutie spreekt van een ‘diepe teleurstelling’ over ‘recente besluiten betreffende de status van Jeruzalem’. ‘Alle beslissingen en acties met het oog op het wijzigen van het karakter, de status of de demografische samenstelling van de Heilige Stad van Jeruzalem hebben geen rechtsgevolg zijn nietig en moeten worden ingetrokken in overeenstemming met relevante resoluties van de Veiligheidsraad.’ De Amerikaanse president Donald Trump heeft op 6 december Jeruzalem als hoofdstad van Israel erkend en aangekondigd de Amerikaanse ambassade naar de Israelische hoofdstad te gaan verhuizen. 

Voor het eerst in zes jaar heeft de VS gebruik gemaakt van haar vetorecht in de VN-veiligheidsraad. ‘Dit is iets wat de VS niet vaak doet,’ zei ambassadeur bij de VN Nikki Haley. ‘We doen dit niet met plezier, maar zonder terughoudendheid. Het feit dat dit veto uitgesproken is ter verdediging van de Amerikaanse soevereiniteit en ter verdediging van de Amerikaanse rol in het vredesproces in het Midden-Oosten is geen reden tot schaamte voor ons: het zou een reden tot schaamte moeten zijn voor de rest van de veiligheidsraad.’

Dat de VS de resolutie heeft tegengehouden mag geen verrassing zijn. Het zou wel erg vreemd zijn als de Amerikanen een motie laten passeren die Amerikaans beleid veroordeelt. Het is echter wel tekenend dat de posities van Washington afwijkt van de rest van de wereld. De motie kon namelijk wel op de steun van de overige 14 leden van de Veiligheidsraad rekenen.

De niet-aangenomen resolutie bevatte ook een oproep om geen diplomatieke missies in Jeruzalem te vestigen. Hierop liet ambassadeur Haley weten dat de Verenigde Staten zich niet de les laat lezen waar het haar ambassades plaatst. Al in 1995 keurde het Amerikaanse Congres de Jerusalem Embassy Act goed, die de verhuizing van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem voorziet. Sindsdien heeft elke president echter elk half jaar een verklaring tot uitstel getekend. De huidige president Trump gaat niet met deze traditie mee en heeft aangekondigd de Jeruzalemwet te gaan vervullen.

Ambassadeur Haley is niet te spreken over de beschuldigingen dat met de erkenning van Jeruzalem, de VS het vredesproces heeft beschadigd. De Palestijnse Autoriteit heeft zelfs aangegeven in Washington geen bemiddelaar meer te zien. Haley vraagt zich af wat de Palestijnen willen bereiken met hun aantijgingen. Ze wijst daarbij op het feit dat geen ander land zoveel hulp heeft verleend aan de Palestijnen als de Verenigde Staten. Sinds 1994 hebben de Palestijnen meer dan vijf miljard dollar van de Amerikanen ontvangen.

In de toespraak waarin werd toegelicht waarom de VS tegen de resolutie heeft gestemd, maakte Haley ook gebruik van de gelegenheid om de eerder aangenomen resolutie 2334 te berispen. Deze resolutie van de veiligheidsraad veroordeelt Israels nederzettingenbeleid en kon vorig jaar aangenomen worden doordat Obama’s regering zich onthield van stemming. Haley zei dat onder de huidige Trump-administratie, resolutie 2334 nooit aangenomen zou zijn.

Volgens de ambassadeur heeft resolutie 2334 het vredesproces niet geholpen, maar juist beschadigd. Doordat alleen Israel in het document wordt veroordeeld, zijn de Palestijnse leiders beloond voor het wegblijven van de onderhandelingstafel, aldus Haley. De motie noemt ze dan ook ‘een vlek op Amerika’s geweten’.

De Israelische premier Benjamin Netanyahu juichte de Amerikaanse veto toe. In een video op Facebook bedankt hij ambassadeur Haley en vergelijkt hij haar met ‘een Maccabeeër die een kaars van waarheid heeft aangestoken en de duisternis heeft verbannen’. ‘De waarheid heeft de leugen verslagen’, aldus Netanyahu.