Hamas grijpt coronavirus aan om Israël te bedreigen

De Palestijnse terreurgroep Hamas grijpt de coronapandemie aan om Israël te bedreigen. De terreurbeweging beweert dat Israël niet in staat is Palestijnse gevangenen te beschermen, en eist dat ze onmiddellijk vrijgelaten worden.

Terwijl Israël en de Palestijnse Autoriteit samenwerken om het coronavirus te lijf te gaan, neemt Hamas een andere houding aan. De terreurgroep eist dat Israël onmiddellijk Palestijnse gevangen vrijlaat. In een statement beweert Abu Obeida, woordvoerder van de gewapende tak van Hamas, dat Israël niet in staat zou zijn om gedetineerden te beschermen tegen epidemieën en ziekten.

De “verzetsleiding” is in permanent overleg over de situatie, aldus de Hamas-woordvoerder. In de Gazastrook werken verschillende terreurgroepen en milities samen onder het zogenaamde Palestijnse gezamenlijke verzetscommando. Doel van deze alliantie is het coördineren van aanvallen op Israël. Het samenwerkingsverband overlegt over “passende maatregelen” als gevaarlijke ontwikkelingen de gezondheid van gevangenen beïnvloeden, zo zegt Abu Obeida in zijn statement.

Abu Obeida noemt de levens en veiligheid van de gevangenen een “rode lijn”. Volgens de Hamas-woordvoerder draagt Israël de “volledige verantwoordelijkheid voor het leven, de veiligheid en de gezondheid” van de gedetineerden. 

Palestijnse terreurgroepen bedreigen regelmatig Israël om gevangenen vrij te krijgen of privileges voor hen te realiseren. Onlangs dreigde het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) met aanvallen op de Joodse staat in verband met de administratieve detentie van “kameraad” Ahmed Zaran. Zaran zat in een hongerstaking en de PFLP publiceerde onder andere een video waarin gedreigd wordt met raketaanvallen.