Hezbollah en Syrisch leger boeken vooruitgang in offensief aan Libanese grens

In een grootschalige militaire campagne van Hezbollah en troepen loyaal aan de Syrische president Assad, worden momenteel overwinningen geboekt op het soennitische Al-Nusra. De groepen zijn met elkaar in gevecht aan de grens met Libanon, in het bergachtige Juroud Arsal gebied.

De bergen aan de grens met Libanon waren tijdens de Syrische burgeroorlog in handen van militanten van al-Nusra terecht gekomen. Deze soennitische strijdgroep is gelieerd aan terreurbeweging al-Qaida. Op dit moment verliezen ze echter grondgebied aan militanten van het sjiitische Hezbollah en soldaten van het Syrische leger. Het gecoördineerde offensief ging vrijdag van start en wordt ondersteund door de Syrische luchtmacht die bombardementen uitvoert. 

Het Libanese leger heeft zich aan de grens opgesteld maar doet niet actief mee aan de strijd. Eerder waren er raketten over de grens terecht gekomen en hadden soennitische militanten een grenspost aangevallen. De Libanese soldaten zijn bij de scheidingslijn gepositioneerd om te voorkomen dat soennitische militanten naar Libanon vluchten.  Tegelijkertijd wordt de grens opengehouden voor Syrische burgers. Aan beide kanten van de grens bevinden zich duizenden vluchtelingen. 

Israel houdt de ontwikkelingen in Syrië nauwlettend in de gaten. Hezbollah ziet zich namelijk op verschillende manieren door de burgeroorlog gesterkt. De sjiitische militie ontvangt via Syrië geavanceerde wapens uit Iran, die de Israelische luchtmacht naar verluidt meerdere keren heeft onderschept. Tegelijkertijd doen de terroristen van Hezbollah veel ervaring op in de strijd tegen andere milities in het door oorlog verscheurde Syrië. De verwachting is dat door deze ervaring Hezbollah een nog geduchtere tegenstander dan in 2006 zal zijn in een mogelijk toekomstige oorlog met de joodse staat. Ook is Israel waakzaam dat aan haar grens met Syrië geen terreurfront voor Iran en Hezbollah wordt gecreëerd. In het verleden kwamen meerdere keren projectielen in de Golan terecht.

 

 

 

Bron foto: a.anis / Flickr.

Bronnen: Ynet, The Jerusalem Post, Euronews.