IAF-reactie op terreurballonnen beantwoord met raketaanval

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 2 mei 2019 GAZA IAF RAKETTEN

Afgelopen nacht heeft de Israelische luchtmacht een vergeldingsaanval uitgevoerd op posities van Hamas in het noorden van de Gazastrook, in antwoord op de tientallen terreurballonnen die die dag waren opgelaten. Hierop werden vanuit de kustenclave twee raketten op Israel afgevuurd.

Gisteren werden tientallen ballonnen met ontstekingen en explosieven in Gaza opgelaten. Hierdoor ontstonden een aantal branden in het zuiden van Israel.

In antwoord op de branden, voerde de Israelische luchtmacht afgelopen nacht om half vier een aanval uit op posities van Hamas in het noorden van de kustenclave. De IDF houdt de terreurbeweging, die sinds 2007 Gaza de facto bestuurt, verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de landstrook plaatsvindt. Verschillende jongerenbewegingen die zich bezighouden met het oplaten van ballonnen, worden overigens gesteund door Hamas en andere militante facties in Gaza.

Om iets na half zes ’s ochtends ging het luchtalarm af in Alumim en Nachal Oz, twee dorpen in het zuiden van Israel in de buurt van Gaza. Twee raketten waren vanuit de kustenclave op de Joodse staat afgevuurd. De projectielen zijn in open velden terechtgekomen en er is geen sprake van gewonden. 

Het oplaten van terreurballonnen en de raketaanval volgen op een eerdere provocatie. Eerder deze week werd een raket vanuit Gaza gelanceerd die voor de kust van Israel neerkwam. Volgens de IDF was het projectiel afgevuurd door Islamitische Jihad. De door Iran gesteunde terreurbeweging zou trachten de relatieve rust in de regio te verstoren, aldus het Israelische leger. Uit voorzorg zijn deze week extra Iron Dome luchtafweersystemen in zuid- en centraal Israel ingezet.