Israel en Bahrein halen meer en meer de banden aan

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 4 dec 2020 BAHREIN ISRAEL VREDE

Afgelopen week bezocht de Bahreinse minister voor Industrie, Zayed R. Alzayani, Israel om meerdere akkoorden op het gebied van handel te tekenen. Maar in tegenstelling tot de eerdere bezoekers uit zowel de VAE als Bahrein was hij een stuk meer open over zijn ervaringen in de Joodse staat.

Minister Alzayani (bron: Bahrein NCC)

Gedurende zijn driedaagse bezoek bezocht hij onder meer de Oude Stad van Jeruzalem, wat hij beschreef als een spiritueel hoogtepunt van zijn reis. Hij omschreef hoe hij de heiligheid van de stad, terwijl hij daar was, te voelen en ook voelde groeien hoe dichterbij hij bij de Tempelberg kwam. Alzayani: ‘Toen ik van een kleine afstand de Klaagmuur en de Haram al-Sharif (Tempelberg) zag, kon je dat voelen – de lucht voelde anders. Het voelde goed, en het deed me denken aan mijn eerdere bezoeken aan Mekka en Medina.’ Verder liet hij weten dat hij zich geen moment onveilig gevoeld heeft en dat hij door meerdere mensen vriendelijk en netjes welkom geheten werd.

Hij zag ook grote mogelijkheden voor toerisme naar Jeruzalem, vanuit verschillende religies, en mede via Bahrein’s luchtvaartmaatschappij Gulf Air hoopt hij daar een slaatje uit te slaan. Ook qua handel is Bahrein flexibel, zo gaan zij niet onderscheiden tussen goederen uit Israel en goederen uit Israelische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de Golanhoogten. Het is toch ten minste zeer opvallend te noemen dat een Arabische staat dat onderscheid niet maakt, maar Nederland dat met een belerend vingertje wél doet.

Handel met Bahrein sleutel tot succes

Voor Bahrein is handel de manier op de banden te versterken, en om van de vrede tussen beide landen een succes te maken. Zo maakte hij afspraken over directe vluchten tussen Tel Aviv en Manama en over meerdere handelsakkoorden. Hij zei snel te willen handelen, want ‘er was veel om in te halen’.

De normalisatie tussen Israel en Bahrein wordt door Alzayani gezien als een blauwdruk voor andere landen in de regio, en hij hoopt door de successen die Bahrein behaalt, dat andere landen ook inzien dat vrede een goede keuze is voor de gehele regio.