Israel en VAE ondertekenen meerdere overeenkomsten

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 21 okt 2020 NORMALISATIE VAE VS

Met een warm welkom arriveerde een delegatie vanuit de Verenigde Arabische Emiraten dinsdag in Israel. De rode loper lag klaar op de luchthaven Ben-Goerion, waar de twee landen meerdere overeenkomsten sloten. Dit alles gebeurde onder toeziend oog van meerdere Amerikaanse functionarissen.

Na het eerdere bezoek van een Israelische delegatie aan de VAE was het nu de beurt aan de Emirati’s. Nadat al eerder deze week een Emiratisch vrachtschip aanmeerde in de haven van Haifa, was de eer nu aan een vlucht van Etihad Airways. Samen met hun Amerikaanse collega’s kwamen meerdere Emiratische ministers aan in de Joodse staat. Een dag eerder vond al de eerste commerciële vlucht van Etihad naar en van Tel Aviv plaats.

Voor het ondertekenen van de deals sprak premier Netanyahu over een “historische dag”. Zo voorziet hij veel positieve ontwikkelingen door deze akkoorden. Het succes van deze deals, aldus Netanyahu, zal ook andere Arabische staten doen inzien dat vrede een goede stap is. “Joden en Arabieren zijn allebei afstammelingen van Avraham”, stelde hij, “deze deals en de wens voor een Midden-Oosten van respect, wederzijds begrip en co-existentie dragen we aan hem op.”

Zo ondertekenden de twee landen overeenkomsten aangaande belastingen, handel, luchtvaart en over visa. Op deze manier kunnen Israeli’s en Emirati’s straks zonder visumaanvraag elkaars landen bezoeken, wat zowel persoonlijk contact als handel vergemakkelijkt. Na het ondertekenen van de deals waren er meerdere vergaderingen gepland tussen Israelische en Emiratische ministers en functionarissen.

Daarnaast werd bekend gemaakt dat er een speciaal Abraham-fonds komt, met een startkapitaal van $3 miljard, betaald door zowel de VS, Israel als de VAE. Met dit geld kan de regio zich verder ontwikkelen. Een van de eerste doelstellingen van het fonds is het verbeteren van checkpoints op de Westelijke Jordaanoever, om zo mede het leven van de Palestijnen te verbeteren.

Toch was de reactie vanuit Ramallah op deze akkoorden uiterst negatief. Zo noemde Wasel Abu Youssef, een lid van het uitvoerend comité van de PLO, de akkoorden een “schande”. Een woordvoerder van de Palestijnse terreurbeweging Hamas stelde dat de akkoorden een mogelijke annexatie van gebieden op de Westelijke Jordaanoever juist dichterbij zou brengen.