‘Israel heeft in het geheim vaccins aan Palestijnse Autoriteit overgedragen’

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 7 jan 2021 CORONAVIRUS PA VACCINATIE

De afgelopen weken heeft Israel meerdere doses van het vaccin tegen coronavirus overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit, zo bericht journalist Gal Berger. Beide kanten hebben dit stilgehouden. De doses zijn voor “humanitaire en ongebruikelijke gevallen”. Onduidelijk is nog wie de vaccins ontvangt.

Eerder kwam er vanuit een legio ngo’s en journalisten kritiek op Israel omdat zij van mening waren dat Israel ook de Palestijnse bevolking moet vaccineren. Amnesty International noemde het mensonwaardig dat Israel de bevolking in de Palestijnse gebieden niet vaccineerde. Dit soort berichten werden onder meer door kranten en journalisten verspreid.

In werkelijkheid had Israel al in december aan de Palestijnse Autoriteit – die verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg van Palestijnen in de Palestijnse gebieden – vaccins aangeboden. De PA ging echter niet in op het aanbod, en gaf aan zelf inentingen te gaan regelen. Daarnaast worden de Palestijnen in Jeruzalem en Israelische Arabieren gewoon opgeroepen voor een vaccinatie door de Israelische autoriteiten.

Alhoewel de Palestijnse Autoriteit sinds de Oslo-akkoorden een autonome gezondheidszorg heeft en eerder vaccins van Israel weigerde, stonden organisaties als Amnesty International op hun achterste benen. In tegenstelling tot eerdere berichten dat de PA onderhandelde om vaccins via het COVAX-programma van de VN en de WHO te regelen, bleek later dat zij toch ook met Israel in gesprek zouden zijn voor vaccinaties. Het Palestijnse verzoek is momenteel in behandeling bij de Israelische gezondheidsautoriteiten. Al deze wendingen zijn opvallend daar de twee aan het begin van de pandemie nog goed samenwerkten, wat zelfs tot goedkeuring van de VN leidde.

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid hoopte de eerste vaccins begin februari te ontvangen. Vervolgens stelden zij dat zij snel een aanzienlijk aantal vaccins uit Rusland hoopte te ontvangen. In tegenstelling tot Israel kan de Palestijnse Autoriteit de vaccins van Pfizer (die bij -80 °C bewaard moeten blijven) moeilijk op een passende locatie opslaan, mede daarom hebben zij ook ingezet op andere vaccins, aldus het ministerie.

Het aantal vaccins die men al eerder van Israel ontving is onduidelijk, daarnaast wordt ontkent dat functionarissen als president Abbas al een vaccinatie hebben gehad. Na de bekendmaking van de stiekeme overhandiging werd het nieuws al snel door Palestijnse functionarissen ontkend.

Net als in Israel lopen de besmettingscijfers in de Palestijnse gebieden snel op. Zo zijn er op de Westelijke Jordaanoever bij elkaar al meer dan 100.000 besmettingen gemeld en in Gaza meer dan 40.000. Ook daar is meerdere malen een lockdown ingesteld om de cijfers de kop in te drukken, maar – net als in Israel – met weinig succes.