Israel sluit vrijhandelsovereenkomst met VAE

In Dubai heeft Israel vandaag samen met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) haar eerste vrijhandelsovereenkomst met een Arabische staat gesloten. Het verdrag werd ondertekend door de Israelische minister Orna Barbivai van Economie en Industrie (Arbeid)  en de Emiratische minister van Economie, Abdulla bin Touq Al Marri.

De Israelische minister Orna Barbivai van Economie (Bron: Wikimedia Commons)

De vrijhandelsovereenkomst kwam binnen twee jaar nadat Israel en de VAE de Abraham Akkoorden ondertekende. De gesprekken voor dit verdrag begonnen in november 2021 en in zes maanden tijd werd alles afgerond. Vorige maand werden in Jeruzalem al samen met de Emiratische minister Thani bin Ahmed Al Zeyoudi van Buitenlandse Handel de voorwaarden van de overeenkomst afgerond. Ook heeft het Israelische kabinet, in januari 2022, al een Israelische-VAE Research & Development Fund goedgekeurd. Dit fonds dient ter ondersteuning van technologieprojecten waarbij zowel Israelische als Emiratische bedrijven betrokken zijn.

De gesloten overeenkomst heeft betrekking op “regelgeving, douane, diensten, overheidsopdrachten, elektronische handel en bescherming van intellectuele-eigendomsrechten”. Door deze overeenkomst wordt zo’n 96 procent van de handel tussen beide landen vrij van alle douanekosten. Deze handel leverde vorig jaar al 885 miljoen dollar (826 miljoen euro) op. Het gaat om de eerste degelijke vrijehandelsovereenkomst tussen de Joodse staat en een land met een Arabische meerderheid.

Minister Barbivai sprak na het ondertekenen van een “historisch belang” dat de economische banden zal versterken en talloze mogelijkheden zal creëren voor ondernemers uit beide landen. Ook de Israelische premier Naftali Bennett reageerde verheugd op het gesloten verdrag. Zo zei hij “Israël en de VAE hebben zojuist een historisch vrijhandelsakkoord ondertekend – het eerste van deze omvang dat tussen Israël en een Arabische staat wordt ondertekend”.

De VAE hopen door het verdrag met de Israeli’s voor meer dan €1 biljoen (€1.000.000.000.000) in de komende tien jaar aan handel te drijven. Al Marri benadrukte dat het verdrag laat zien dat “samenwerking en dialoog de beste manieren zijn om uitdagingen in kansen om te zetten”.

Één dag voor beide landen het verdrag ondertekenden, liet het Emiratische ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat “zij de bestorming van de binnenplaats van de Al Aqsa Moskee door extremistische kolonisten onder beschermingen van Israelische troepen sterk veroordelen”. Deze uitspraak kwam een dag na de jaarlijkse vlaggenmars op Jeruzalemdag waarbij rechts-nationalistische Joden door de Islamitische wijk van de Oude Stad marcheerden.

Handel met andere Arabische landen

De vrijhandelsovereenkomst met de VAE is het tweede verdrag dat Israel dit jaar ondertekent, nadat zij eerder een verdrag met India sloten. Inclusief deze twee verdragen heeft Israel ook nog 17 andere vrijhandelsovereenkomsten. Israel heeft meer beperkte vrijhandelsovereenkomsten met Jordanië, met wie zij sinds 1994 vrede hebben, en met Egypte, met wie zij in 1979 vrede sloten.

De handel met Egypte leverde Israel 330 miljoen dollar (308 miljoen euro) op in 2021. Afgelopen zondag heeft de Israelische regering een plan goedgekeurd om de handel met Egypte op te voeren naar 700 miljoen dollar (653 miljoen euro). Dit plan gaat zich vooral richten op de landbouw- en bouwsector, maar ook op de renovatie en uitbreiding van de grensovergang bij Nitzana tussen Israel en Egypte.

Recentelijk heeft Israel ook handelsbanden met Marokko en zelfs Saoedi-Arabië aangehaald. Daarentegen heeft Irak op 26 mei 2022 een wet aangenomen die het normaliseren van betrekkingen met Israel verbiedt.