Israeli’s zien Iran als grootste dreiging

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 28 jan 2021 IRAN ISRAEL REGERING VREDESPROCES

Israeli’s zien Iran als de grootste externe dreiging, zo blijkt uit een opiniepeiling van INSS. Daarnaast gelooft een meerderheid van de ondervraagden dat de tweestatenoplossing de beste oplossing is voor het Israelisch-Palestijnse conflict.

Omtrent het buitenlandbeleid waren de ondervraagden duidelijk: Iran wordt gezien als de grootste dreiging. Hoewel de dreiging vanuit het noorden – van Hezbollah – en vanuit Gaza – van Hamas – nog steeds aanwezig is, neemt een mogelijk nucleair Iran wederom de eerste plaats in. De angst voor Iran is ook te zien in het feit dat een groot deel van de ondervraagden voor een militaire actie is om te voorkomen dat Iran een nucleair wapen ontwikkeld. Een op de vijf wil daarentegen het sluiten van een beter nucleair akkoord met Iran.

Omtrent het Israelisch-Palestijnse conflict ziet de meerderheid nog steeds de tweestatenoplossing als de beste oplossing. Twee staten voor twee volken ziet de meerderheid nog steeds als de beste oplossing voor het conflict tussen Israel en de Palestijnen. Echter is men sceptisch over een mogelijke vredesdeal in de recente toekomst, en verwacht maar een derde dat president Biden degene zal zijn die het conflict gaat oplossen.

Uit de jaarlijkse INSS-peiling blijkt dat nog maar vijfentwintig procent van de Israeli’s vertrouwen heeft in de overheid. Daarnaast kan de politie ook op weinig vertrouwen rekenen, in tegenstelling tot het leger en de inlichtingendiensten. Het lage vertrouwen van de Israelische bevolking in de overheid en de politie wordt met name verklaard door de aanpak van de coronapandemie, waarin zij gedurende de eerste golf doortastend en ferm optrad, maar later te snel de teugels losliet. Ook de meerdere verkiezingen op rij kunnen daarbij een rol spelen.

Ondanks het lage vertrouwen in de overheid, denkt zeventig procent van de ondervraagden wel dat het land de pandemie aankan. Dit met name omdat zij ook stellen dat het leger er een grote logistieke rol bij de aanpak en huidige vaccinatiecampagne. Daarbij moet vermeld worden dat volgens sommigen de vaccinatiecampagne, die rap doorgaat terwijl de besmettingsgevallen vooralsnog hoog blijven, door premier Netanyahu wordt misbruikt als verkapte verkiezingscampagne.

Opvallend genoeg is dat in 2020 de ondervraagden zich meer zorgen maakten over interne conflicten dan over externe conflicten. Zo ondervindt driekwart van de ondervraagden een verzwakking van de sociale cohesie en solidariteit in Israel. Volgens zestig procent van hen komt dat door de harde politieke strijd tussen links en rechts. De groeiende spanningen tussen seculieren en religieuzen, Joden en Arabieren en rijken en armen worden daarentegen gezien als kleinere bronnen van onrust.