Israel ontruimt illegale Joodse huisvesting op Westoever

De Israelische autoriteiten hebben in de nederzetting Kfar Tapuach een tent ontruimd, waarin iemand illegaal woonde. De uiterst-rechtse partij Joodse Kracht reageerde ontzet.

Foto vanuit de nederzetting Kfar Tapuach

Twee maanden geleden sloopten de Israelische autoriteiten een illegale woning in Kfar Tapuach (Westelijke Jordaanoever). Vervolgens is de bewoner ervan in een tent gaan wonen. Die tent is nu ook verwijderd, aldus de religieuze nieuwssite Kipa.

Dubbele standaard?
Dit besluit heeft tot woede geleid bij de partij Joodse Kracht, die bij de laatste verkiezingen onderdeel uitmaakte van de alliantie Verenigd Rechts. Die partij is geworteld in het gedachtegoed van de omstreden uiterst-rechtse rabbijn Meir Kahane. De partij stelt niet al zijn standpunten te onderschrijven, maar put duidelijk uit dezelfde ideologische bron.

Itamar Ben-Gvir, de hoogst geplaatste kandidaat van Joodse Kracht bij de afgelopen Knessetverkiezingen, stelt dat de Israelische autoriteiten met twee maten meten. Palestijnen zouden met massale illegale constructie wegkomen, terwijl Joden om het minste of geringste uit hun huis gezet worden. “Terwijl Netanyahu verzuimt het vonnis van het Hooggerechtshof om [de Arabische plaats] Khan al-Ahmar te ontruimen uit te voeren, wordt hier niet eens op een uitspraak van het Hooggerechtshof gewacht”, aldus Ben-Gvir.

Politieke consequenties
Ben-Gvir wil dat aan deze vermeende dubbele standaard een einde komt. Daarom kondigt hij aan dat hij niet tot een regering toetreedt als die van plan is Joodse huizen op de Westelijke Jordaanoever te ontruimen.

Hoewel Joodse Kracht geen coalitiepartner zal worden, is het goed mogelijk dat Netanyahu de partij na de verkiezingen nodig heeft om een rechts-religieus kabinet te kunnen formeren. Dan zal een eis als deze op tafel verschijnen. Die zal niet worden ingewilligd, maar Ben-Gvir kan er andere concessies voor terug krijgen. Daarnaast dwingt Ben-Gvir hiermee ook rechtse partijen als het Joodse Huis en de Nationale Unie, traditioneel de politieke vertegenwoordigers van de nederzettingenbeweging, stelling te nemen.