Kamervragen na artikel EW over Nederlands belastinggeld en PFLP

IN NEDERLAND / Door: LUUK SMIT / 25 mei 2021 KAAG NGO'S PFLP UAWC

Naar aanleiding van een nieuw artikel in Elsevier Weekblad, waarin op basis van geheime Israelische rapporten geconcludeerd wordt dat Nederlands belastinggeld bij Palestijnse terreurgroep PFLP terecht is gekomen, heeft VVD-Kamerlid Marielle Paul Kamervragen gesteld aan demissionair minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag.

Het artikel in EW maakt melding van geheime rapporten van de Shin Bet, waarin de verhoren stonden van vier Palestijnse financiële managers die verdacht worden van terrorisme. Uit dat rapport zou blijken dat er stelselmatig gefraudeerd is met belastinggeld van Europese landen. De miljoenen werden via verschillende constructies doorgesluisd naar de PFLP, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Naast geld uit Nederland is ook geld vanuit onder andere Duitsland en het Verenigd Koninkrijk doorgesluisd naar de PFLP. 

Waar minister Kaag eerder de hulp stopzette wegens bedenkingen en Kamervragen over de mogelijkheid dat het geld bij terreurorganisaties terecht kwam, startte zij recentelijk de hulp weer op na aandringen van de fractie van DENK. Ondanks dat de EU nog bezig is met het onderzoek naar vermeende banden tussen de PFLP en de hulporganisaties, startte Nederland de hulp weer op. Met een nieuwe organisatie zouden eerdere fouten worden voorkomen, zo stelde Kaag.

Het onderzoek naar de geldstromen rond de ngo’s (met name UAWC) en hun banden met de PFLP kwam op gang naar de bomaanslag bij Ein Bubin, gepleegd door UAWC-werknemer Samer Arbid. De 17-jarige Rina Shnerb kwam daarbij tijden een natuurwandeling om het leven; haar vader en broer raakten zwaar gewond. Waar eerder de banden tussen de PFLP en Arbid werden ontkend in Nederland, erkende de beweging op Telegram zelf dat hij lid was van de terreurbeweging. Na Kamervragen werd de financiering van Palestijnse ngo’s opgeschort door minister Kaag. Later bleek uit correspondentie van Buitenlandse Zaken dat de PFLP tijdenlang het ministerie om de tuin wist te leiden.

Nu komt VVD-Kamerlid Marielle Paul met een nieuwe rits Kamervragen over deze langslepende kwestie. Daarin vraagt zij minister Kaag om opheldering over de mogelijkheid dat Nederlands hulpgeld terecht is gekomen bij de PFLP. Tevens vraagt zij waarom dit rapport – dat Kaag ontvangen heeft – niet heeft meegewogen toen zij de financiering herstartte. Ook vraagt Paul zich af hoe de minister het verantwoordt dat zij nog steeds Nederlands hulpgeld overmaakt naar ngo’s die banden hebben met terreurorganisaties. 

Geert Wilders (PVV) wil zo snel mogelijk een Kamerdebat met minister Kaag, zo liet hij weten op Twitter. En Don Ceder (ChristenUnie) sprak tijdens de uitzending van Goedemorgen Nederland zijn ongenoegen uit over de hernieuwde financiering.