Terreurgroep PFLP erkent dat Samer Arbid deelnam aan aanslag

IN ANDER NIEUWS / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 30 aug 2020 PFLP UAWC

De Palestijnse terreurgroep PFLP erkent dat Samer Arbid een van haar commandanten is en deel heeft genomen aan de aanslag waarbij de 17-jarige Rina Shnerb is omgekomen. Arbid was werkzaam bij UAWC – een NGO die Nederlandse subsidies ontving. Ministers Blok en Kaag hadden al een onderzoek aangekondigd naar UAWC.

Op 23 augustus 2019 vond een dodelijke bomaanslag plaats bij de Ein Bubin-bron, nabij de nederzetting Dolev. De 46-jarige rabbijn Eitan Shnerb en zijn 19-jarige zoon Dvir raakten gewond toen het explosief afging. De 17-jarige Rina kwam bij de aanval om het leven. Na de aanslag heeft de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet een aantal terreurverdachten gearresteerd, die allen tot dezelfde PFLP-cel zouden behoren die achter de aanslag zit. Samer Arbid wordt ervan verdacht de celleider te zijn. Arbid was eerder de financieel directeur van de UAWC, en werd de afgelopen jaren regelmatig gearresteerd omdat hij deel uitmaakt van de PFLP.

In juni stelden PVV, ChristenUnie en SGP Kamervragen over de subsidies aan de UAWC. “Het Kabinet is ermee bekend dat twee voormalige werknemers van UAWC verdacht worden van de bomaanslag van 23 augustus”, zo schrijft Kaag aan de Tweede Kamer. “Na hun arrestatie heeft UAWC de dienstverbanden opgezegd en salarisbetalingen gestopt.” Naar aanleiding van de bevindingen, heeft de minister besloten om per direct verdere betalingen aan UAWC aan te houden. Dit besluit is echter niet per se definitief: Kaag schrijft dat een extern onderzoek naar verricht zal worden “naar eventuele banden tussen PFLP en UAWC”, en dat hierna een “besluit kan volgen over de verdere samenwerking met UAWC”.

De Nederlandse steun aan UAWC heeft veel stof doen opwaaien. CDA, ChristenUnie, VVD, SGP en PVV hadden meerdere sets aan Kamervragen ingediend over de subsidieverlening. DENK zette echter vraagtekens bij de subsidiestop, en in NRC werd gesteld dat Samer Arbid zijn bekentenis zou hebben gedaan als gevolg van marteling door de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet. Naar aanleiding van de NRC-berichtgeving hebben D66, GroenLinks, SP en de PvdA Kamervragen ingediend.

Op 30 augustus 2020 heeft de PFLP een bericht uitgebracht waarin wordt bevestigd dat Samer Arbid een commandant van de terreurgroep is en betrokken is bij de aanslag bij de Ein Bubin-bron. De gewapende tak van de PFLP – de Abu Ali Mustafa Brigades – heeft tevens op haar Telegramkanaal hetzelfde statement gepubliceerd naar aanleiding van het overlijden van de 82-jarige moeder van de terreurverdachte. In het bericht noemt de PFLP Samer Arbid “de gevangen commandant, een van de helden van de heröische Bubin-operatie“.

De PFLP erkent dus dat Arbid een van haar terreurcommandanten is én betrokken bij de aanslag waarbij de 17-jarige Rina Shnerb is omgekomen. Hier dienen conclusies uit getrokken te worden in het onderzoek dat ministers Blok en Kaag hebben aangekondigd.