Kamervragen over Nederlandse afwezigheid bij tekenen Abraham-akkoorden

Forum Voor Democratie (FVD) wil weten waarom er geen Nederlandse afvaardiging aanwezig was bij het tekenen van de Abraham-vredesakkoorden tussen Israël en Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Thierry Baudet heeft hiertoe schriftelijke vragen ingediend.

Woensdag werd in het Witte Huis formeel vrede gesloten tussen Israël en Bahrein en de VAE. Bij de ceremonie waren zo’n 700 genodigden aanwezig. Op Twitter feliciteert de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok Israël, Bahrein en de VAE met de “historische overeenkomsten”. Er was echter geen delegatie van Nederland aanwezig, Hongarije was de enige EU-lidstaat die bij de ceremonie aanwezig was. 

Naar aanleiding hiervan heeft Thierry Baudet Kamervragen ingediend. De FVD-voorman vraagt minister Blok om een appreciatie van de Abraham-akkoorden en de rol van de Amerikaanse president Donald Trump bij het tot stand komen van de normalisatie tussen Israël en Bahrein en de VAE.

Baudet wil weten waarom er geen Nederlandse afvaardiging aanwezig was bij bij het tekenen van de Abraham-akkoorden. Hij stelt dit in contrast tot een bezoek toenmalig plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag aan Iran. Het FVD-Kamerlid haalt hierbij de recente executie van worstelkampioen Navid Afkari aan en spreekt van een discrepantie.

 

2020Z16444

(ingezonden 16 september 2020)

Vragen van het lid Baudet (FvD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de Nederlandse stilte ten aanzien van het historische vredesakkoord in het Midden-Oosten

Vraag 1
Hoe beoordeelt u het vredesakkoord dat Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein vandaag in Washington D.C. sluiten? Deelt u de mening dat dit een historische gebeurtenis is, vergelijkbaar met de vredesakkoorden met Egypte (1977) en Jordanië (1994)?

Vraag 2
Deelt u de mening dat deze vredesakkoorden de stabiliteit in het Midden-Oosten verbeteren en dat een dergelijke verbetering in de ‘ring van instabiliteit’ rondom Europa ook Nederland ten goede komt?

Vraag 3
Hoe beoordeelt u de rol van de Amerikaanse president in de totstandkoming van deze succesvolle vredesonderhandelingen?

Vraag 4
Waarom denkt u dat deze Amerikaanse president in staat is geweest dit vredesakkoord te bereiken, terwijl vorige presidenten dat kennelijk niet waren?

Vraag 5
Ziet u lessen die Nederland hieruit kan trekken voor het buitenlands beleid?

Vraag 6
Waarom is er geen Nederlandse afgevaardigde bij de vredesceremonie die vandaag in Washington D.C. plaatsvindt, terwijl de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Szijjártó wel aanwezig is? Welk signaal geeft het kabinet hiermee af met betrekking tot de waarde die Nederland hecht aan de verbetering van de stabiliteit in het Midden-Oosten?

Vraag 7
Waarom koos dit kabinet ervoor om de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking – met hoofddoek – als plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken op audiëntie bij de president van de Islamitische Republiek Iran te laten komen, een regime dat vreedzame demonstranten als Navid Afkari executeert? Is het in dat licht niet vreemd dat de minister van Buitenlandse Zaken wél acte de présence geeft in een land dat het Westen vijandig gezind is, maar verzuimt af te reizen naar de ceremonie van een succesvol vredesakkoord, gesloten onder leiding van onze bondgenoot de Verenigde Staten? Hoe beoordeelt u deze discrepantie?