Kurz en Frederiksen bezoeken Israel

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz en de Deense premier Mette Frederiksen hebben een kort bezoek gebracht aan Israel. Zij spraken met premier Netanyahu over de succesvolle vaccinatiecampagne in Israel. Ook spraken zij af om samen op te trekken bij de productie van vaccins.

Netanyahu, Kurz en Frederiksen bezoeken een sportschool in Modi’in. (bron: Avigail Uzi)

De Europese Unie heeft vaccins ingekocht voor alle 27 lidstaten, maar de gezamenlijke aanpak krijgt scheurtjes. Jaloers op de succesvolle vaccinatiecampagnes in zowel het Verenigd Koninkrijk als Israel, gaan sommige landen nu zelf vaccins proberen te regelen. Waar sommigen naar Moskou kijken, besloten Oostenrijk en Denemarken hun pijlen te richten op Jeruzalem.

Tijdens hun ontmoeting met Netanyahu spraken de drie landen af dat zij samen gaan werken bij de productie van vaccins tegen corona, maar ook dat zij zullen investeren in onderzoeks- en productiecentra voor toekomstige vaccins. Dit spraken zij af om mogelijke nieuwe mutaties of hele nieuwe epidemieën een stap voor te kunnen zijn. Netanyahu liet al doorschemeren dat meer landen zich zouden willen aansluiten bij dit initiatief. Al belde Rutte recentelijk nog met Netanyahu, onduidelijk is of Nederland bij die landen hoort.

Frederiksen zag de samenwerking als de kans om beter voorbereid te zijn voor een nieuwe gezondheidscrisis, en noemde de mogelijkheid om snel vaccins te hebben van groot belang voor de samenleving. Kurz prees Netanyahu voor zijn eerste snelle reactie op het coronavirus en de latere vaccinatiecampagne. In Israel heeft al meer dan de helft van de bevolking haar eerste prik gekregen.

Kanselier Sebastian Kurz, premier Benjamin Netanyahu en premier Mette Frederiksen, gedurende een persconferentie in Jeruzalem. (bron: Olivier Fitoussi)

Vanuit Frankrijk kwam er al snel kritiek op de actie van Oostenrijk en Denemarken. Parijs beschuldigde hen ervan niet solidair te zijn. Ook noemde Frankrijk het belang van de Europese samenwerking, maar Kurz wees juist naar de in zijn ogen slome werkwijze van het EMA. Dat was voor hem reden om verder dan de EU te kijken. Maar in Denemarken was er al snel kritiek op het plan om met Israel samen te werken, critici van Frederiksen wezen naar het vrij stroperige Palestijnse vaccinatiecampagne en zij stellen dat Israel daar meer aan moet doen.