Labourleider Corbyn niet aanwezig bij Balfour-viering

De leider van de Britse Labour-partij Jeremy Corbyn heeft een uitnodiging afgeslagen voor een diner ter ere van 100 jaar Balfour. Bij het etentje zal onder meer de Israelische minister-president Benjamin Netanyahu op uitnodiging van de Britse premier Theresa May aanwezig zijn.

Aankomende donderdag is het 2 november, precies 100 jaar sinds de dag dat Lord Balfour een brief naar Lord Rothschild verstuurde waarin hij de Britse steun voor een Joods tehuis bekend maakte. Een dag die “met trots” gevierd gaat worden, aldus de Britse premier Theresa May. Om het jubileum te markeren, wordt er op donderdag een diner georganiseerd waar Britse en Israelische leiders bij aanwezig zullen zijn.

Labourleider Jeremy Corbyn heeft echter aangegeven niet te zullen komen. In plaats daarvan stuurt hij namens de arbeiderspartij buitenlandwoordvoerder Emily Thornberry.

Voor critici van de Labourleider zal de afwijzing niet als een verrassing komen. Corbyn wordt namelijk regelmatig van antisemitisme beschuldigd en staat bekend als anti-Israelisch. Zo heeft hij de herdenking van een omgekomen München-terrorist bijgewoond en heeft zijn achterban gebruik gemaakt van antisemitische retoriek tijdens de Britse verkiezingen.

Het lijkt erop dat Corbyn alles wat met Israel te maken heeft liever uit de weg gaat. Op een conferentie van de arbeiderspartij in Brighton afgelopen maand was hij ook al afwezig bij een bijeenkomst georganiseerd door Labour Friends of Israel. Corbyn beweerde het toen te druk te hebben met het werken aan een toespraak. Die avond werd hij echter bij drie andere borrels gespot. 

Tegenstanders van de Balfour-declaratie zijn “extremisten”, aldus de Israelische ambassadeur Mark Regev. “Als je tegen een Joods nationaal huis bent, ben je van mening dat Israel vernietigd moet worden.” Volgens Regev is er in Groot-Brittannië sprake van een kleine maar luidruchtige minderheid van studenten en academici die nog steeds het einde van de Joodse staat nastreeft. Deze mensen delen dezelfde positie als terroristische organisaties als Hamas en Hezbollah, zo concludeert de ambassadeur.

Naar het CIDI-symposium 100 jaar Balfour op 8 november komt Jeremy Corbyn ook al niet. U komt toch wel? Bemachtig hier uw toegangsbewijs.

 

 

 

Bron foto: Chatham House / Flickr.

Bronnen: The Sunday Times, The Jerusalem Post.