Leger ingezet tegen ‘burgeroorlog’ in Lod

Vuurgevecht in Lod tussen politie en een man met een automatisch geweer. (Twitter/Joe Truzman)

In de Israelische stad Lod is de noodtoestand aangekondigd en het leger grootschalig ingezet, na heftige rellen waarbij gewonden vielen, vuurgevechten uitbarstten, drie synagogen en enkele winkels geplunderd en afgebrand werden, evenals tientallen bussen en auto’s. Burgemeester Yair Revivo sprak van een ‘burgeroorlog’. Premier Benjamin Netanyahu bezocht de stad om 2 uur ‘s nachts in de nacht van dinsdag op woensdag en beloofde “de anarchie stop te zetten en de openbare orde te herstellen, zo nodig met een ijzeren vuist.” Diezelfde nacht vielen er raketten van Hamas op de stad, waarbij een 16-jarig Arabisch-Israelisch meisje en haar vader omkwamen. De onrust is nog steeds gaande, en in andere steden brak ook geweld uit tussen Israelische Arabieren en Joden.

De rellen in Lod (voorheen bekend als Lydda), zo’n 20 kilometer van Tel Aviv en 10 kilometer van luchthaven Tel Aviv Ben-Goerion, liepen dinsdagavond uit de hand, na de begrafenis van een Arabisch-Israelische bewoner die maandagavond was doodgeschoten door een drietal Joodse bewoners tijdens Arabische protesten. Van de circa 80.000 bewoners van de stad is zo’n 30% Israelisch Arabier. Vlak na de stichting van de staat Israel was de stad met hekken verdeeld tussen Arabische en Joodse inwoners na uit de hand gelopen spanningen, in 2000 werd stevig gereld na het uitbreken van de Tweede Intifada, maar nog nooit sinds 1948 was de stad zo’n slagveld.

Groepen Arabische jongeren gingen rellend de straat op en richtten ongekende vernielingen aan, nog terwijl de raketten uit Gaza uit de lucht vielen. Drie synagogen werden in brand gestoken dan wel verwoest, evenals winkels, huizen, hotels en auto’s. Joodse inwoners werden aangevallen op straat. Vuurgevechten barstten los tussen Arabische en Joodse bewoners en politie, en groepen Joodse inwoners richtten vernielingen aan bij Arabische burgerdoelwitten, waaronder een brandstichting bij een islamitische begraafplaats.

Burgemeester Revivo vergeleek de situatie met Kristallnacht en riep een noodtoestand uit. Eerst werden grenspolitieagenten te hulp gestuurd om de orde te handhaven, en vervolgens het leger toen de toestand niet in te dammen viel. Nog steeds is het in Lod niet rustig, ook nu soldaten er de orde proberen te herstellen. NOS-correspondent Ankie Rechess noemde de onrust “misschien nog wel zorgwekkender dan het conflict in Gaza”.

Naast Lod en Jeruzalem beleefden ook andere Israelische steden met een grote Arabische bevolking eveneens gewelddadige incidenten. In het nabij Lod gelegen Ramla, Haifa, Jaffa, Beër Sjeva en Akko vielen in de afgelopen twee dagen gewonden, brandstichtingen en vernielingen bij rellen en gevechten tussen Joden en Moslims.