Meerdere slachtoffers door rakettenregen op Israel vanuit Gaza

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 12 mei 2021 GAZA ISRAEL RAKETTEN

Gedurende de nacht hebben terreurorganisaties in Gaza meer dan honderden raketten afgeschoten op Israel. Steden als Ashdod, Ashkelon en Tel Aviv kregen te maken met een barrage aan raketten, waarvan enkelen doel troffen. Er waren meerdere slachtoffers te betreuren, waaronder een 16-jarig Arabisch-Israelisch meisje uit Lod. 

Raketten afgeschoten vanuit Gaza (bron: screenshot Twitter / @RobKreeft)

Het was de hele maandag al zeer onrustig, met raketaanvallen vanuit Gaza en de daaropvolgende luchtaanvallen van Israel. Waar Hamas en Islamitische Jihad zonder enig onderscheid raketten afvuurde op burgerdoelwitten, tracht de Israelische luchtmacht alleen posities en leden van deze terreurorganisaties uit te schakelen. Naarmate de dag vorderde nam de escalatie in hevigheid toe. In de nacht loeide het luchtalarm van Tel Aviv tot Be’ersheva, waardoor duizenden Israeli’s de nacht moesten doorbrengen in de schuilkelders. Uit bronnen van de IDF bleek dat van de meer dan 1000 afgeschoten raketten ongeveer een vijfde landde in de Gazastrook. Ondertussen haalt Iron Dome, het Israelische luchtafweergeschut meer dan 85 à 90% van de raketten uit de lucht. Desondanks vielen er wel enkele doden, in onder andere Lod, Tel Aviv en Rishon LeZion.

De Israelische luchtmacht beantwoordde de acties van Hamas met meer dan 500 luchtaanvallen, waarbij zij eerst lokale burgers waarschuwden voordat zij een positie of kantoor van Hamas uitschakelden. Meerdere commandanten van de terreurgroep werden door zulke acties geraakt. In respons werden nieuwe raketten afgeschoten vanuit de kustenclave. Van de slachtoffers die vielen in de Gazastrook waren een groot deel lid van Hamas, zo stelden analisten.

Rellen in Lod

In de stad Lod, waar een grote Arabische minderheid woont, was de spanning om te snijden. Na schermutselingen de dag daarvoor, waarbij een Arabische werd neergeschoten, gingen lokale Arabische jongeren rellen en staken onder andere auto’s van Joodse Israeli’s in brand en zij plunderden huizen en winkels, ook enkele synagogen konden niet aan het geweld ontsnappen. Joden en Arabieren gingen elkaar te lijf in de straten van de stad.  De politie kreeg de situatie niet onder controle en de burgemeester sprak over een situatie vergelijkbaar met de Kristallnacht van 1938. Meerdere bewoners van de stad moesten hun huizen ontvluchten. later in de nacht riep het kabinet de noodtoestand uit in de stad en stuurde enkele grenswachten om de orde te herstellen. Ondertussen waren er ook rellen tussen Joden en Arabieren in andere gemixte steden, waaronder Haifa. Politici, waaronder Mansour Abbas, riepen de bevolking op om de rust te bewaren.

Geplunderde synagoge in Lod na de rellen op 11 mei 2021. (bron: screenshot Twitter / @LahavHarkov)