Raketaanvallen op Israël tijdens spanningen Jeruzalem

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 10 mei 2021 GAZA RAKETTEN

In de nacht van zondag op maandag hebben vanuit de Gazastrook raketaanvallen op Zuid-Israël plaatsgevonden. De beschietingen vinden plaats ten tijde van steeds verder oplopende spanningen in Jeruzalem.

Vlak na de raketaanval op Ashkelon publiceerde de Palestijnse terreurgroep PLFP deze afbeelding met het bijschrift “Jeruzalem staat er niet alleen voor”.

Zondagavond ging in Ashkelon en een aantal omliggende dorpen het luchtalarm af. Vanuit de Gazastrook waren twee raketten afgevuurd, een werd door het Iron Dome-luchtafweersysteem onderschept en de andere is in een open gebied neergekomen.

Tijdens de raketaanval vonden rellen in de Gazastrook aan de grens met Israël plaats. Hierbij werd met explosieven naar het grenshek gegooid. Daarnaast laten zogenaamde ballon-eenheden in Gaza, gesteund door lokale terreurgroepen, al een aantal dagen ballonnen op met geïmproviseerde explosieven en brandbommen. Zondag meldde de Israëlische brandweer niet minder dan 39 branden als gevolg van de brandballonnen in Zuid-Israël.

Zondagnacht werden twee mortiergranaten vanuit Gaza afgevuurd. Deze wisten Israël echter niet te halen en kwamen in de kustenclave neer. Enkele uren later werd opnieuw een projectiel afgevuurd, dat in een open gebied in Israël is neergekomen.

In antwoord op de raketaanval en de terreurballonnen, hebben tanks van het Israëlische leger een aantal uitkijkposten van Hamas in Gaza onder vuur genomen.

Maandagochtend vond echter opnieuw beschieting plaats. In Sderot en omliggende dorpen ging het luchtalarm af. Volgens de IDF zijn drie raketten afgevuurd, waarvan een is onderschept door Iron Dome.

In reactie op de raketaanval van maandagochtend heeft Israël de Erez-grensovergang met Gaza afgesloten. Alleen humanitaire gevallen worden nog doorgelaten. Zondagavond sloot Israël al de visserszone van de Gazastrook af in antwoord op de brandbomballonnen.

De raketaanvallen en het oplaten van terreurballonnen vinden plaats ten tijde van steeds verder oplopende spanningen in Jeruzalem. Op de Tempelberg bij de Al-Aqsa moskee vinden al een aantal dagen rellen plaats, waarbij met stenen, vuurwerk en molotovcocktails wordt gegooid. Vrijdagavond kwamen ook stenen terecht op het plein voor de Westmuur, waar op dat moment Joden aan het bidden waren.

De Israëlische autoriteiten proberen de rellen te beteugelen met onder meeer arrestaties, rubberen kogels en flitsgranaten. De Europese Unie en de Verenigde Staten roepen op tot een de-escalatie in Jeruzalem. De Turkse president Recep Erdoğan noemt Israël een “wrede terroristenstaat” en spreekt van een “aanval op alle moslims”.

Bij de protesten en rellen op de Tempelberg wordt onder andere opgeroepen tot raketaanvallen op Tel Aviv. Vorige week liet stafchef van de gewapende tak van Hamas Mohammed Deif voor het eerst in jaren van zich horen, waarbij hij dreigde met een “zware prijs” voor Israël.

Een van de aanleidingen voor de rellen in Jeruzalem is de situatie omtrent Sheikh Jarrah. Het Israelische Hooggerechtshof heeft haar uitspraak in de zaak Sheikh Jarrah uitgesteld op verzoek van procureur-generaal Avichai Mandelblit. Al jaren loopt een rechtszaak van Israelische stichting Nahalat Shimon om vier Palestijnse families uit hun huizen te zetten, die voor 1948 in het bezit van Joden in Oost-Jeruzalem waren. Nahalat Shimon voert aan dat de families wonen in huizen die voor 1948 in het bezit waren van Joodse families, die na de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 onteigend werden door Jordanië, en dat de enige geldige eigendomsrechten zijn overgedragen aan Nahalat Shimon door nabestaanden van de eigenaren voor 1948. Procureur Mandelblit heeft verklaard zich eerst grondig in de zaak te willen verdiepen voordat hij zich erin mengt.

Ondanks het uitstel vinden nog steeds rellen plaats in Jeruzalem. Maandag is het Jom Jeroesjalajiem, de dag waarop Israël de eenwording van de hoofdstad viert. In een poging een verdere escalatie te voorkomen hebben de Israëlische autoriteiten de Tempelberg voor Joden afgesloten.