Minister Slob betreurt situatie joodse leerlingen op scholen

IN NEDERLAND / Door: LUUK SMIT / 9 jul 2021 CU ONDERWIJS SGP TWEEDE KAMER

Recentelijk diende SGP-Kamerlid Roelof Bisschop enkele Kamervragen in naar aanleiding van het artikel in NIW getiteld ‘Mijn kind wil niet meer Joods zijn’. In de beantwoording gaat onderwijsminister Arie Slob (CU) in op de precaire situatie van joodse leerlingen in het primair en secundair onderwijs.

Roelof Bisschop (SGP)

Uit het artikel van NIW komt een schrijnend beeld naar voren. Leerlingen die worden gepest omdat ze joods zijn, leerlingen die katholiek willen worden om er maar vanaf te zijn, leerlingen die hun joodse achtergrond verborgen houden. Het opvallendst zijn de verhalen van leerlingen én docenten die Joodse leerlingen aanspreken op en verantwoordelijk houden voor de daden van de staat Israel.

Reden voor Bisschop om vragen te stellen aan Arie Slob, de demissionair minister van Onderwijs. Zo wil hij weten of de toename aan incidenten te wijten is aan de recente escalatie tussen Israel en Hamas en vraagt hij zich af de scholen doen, mogelijk in samenwerking met de NCAB, CIDI en andere organisaties, om dit te keren.

Slob ziet geen connectie tussen de recente escalatie en de toename van antisemitische incidenten in het Nederlandse onderwijs. Als deskundig orgaan op het gebied van antisemitisme kan CIDI echter bevestigen dat net als bij Gaza-escalaties in het verleden, zoals in 2014, ook afgelopen mei het aantal antisemitische incidenten enorm steeg. Oplevingen van het Israelisch-Palestijns conflict leiden steevast tot oplevingen van antisemitisme wereldwijd.

Daarnaast benadrukt de minister dat scholen voor alle leerlingen een veilige omgeving moet zijn. Ook voor Joodse leerlingen. Volgens Slob is het onacceptabel dat joodse leerlingen verantwoordelijk worden gehouden voor Israel’s acties. Zo schrijft Slob: ‘Als Joodse leerlingen door leraren ter verantwoording wordt geroepen voor het handelen van Israël is dat niet acceptabel. Een leerling is een individu, en geen vertegenwoordiging van een land. Op school moeten leerlingen zich veilig voelen.’

Hij ziet een grotere rol voor de NCAB in de toekomst. Ook meer samenwerking met organisaties als de Anne Frank Stichting noemt minister Slob van groot belang voor de veiligheid van alle leerlingen in het Nederlandse onderwijs. Helaas heeft de minister geen ruimte voor CIDI in zijn beantwoording, ondanks dat Bisschop daar wel naar vroeg in zijn vragen aan Slob.