Nederlandse politiek positief over ‘Abraham-akkoorden’ Israel en VAE

Donderdagavond maakten Israel en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bekend de betrekkingen te gaan normaliseren. Als onderdeel van het vredesakkoord, dat tot stand kwam dankzij bemiddeling van de Verenigde Staten, zullen de twee landen diplomatieke relaties aangaan. Ook worden er samenwerkingen opgezet op het gebied van onder meer veiligheid, toerisme, technologie en cultuur.

Het is een historische doorbraak en een belangrijke stap voor vrede in het Midden-Oosten. Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken laat vrijdag weten het akkoord te verwelkomen en noemt de normalisatie van betrekkingen in een tweet “zeer positief”. Ook de Tweede Kamer reageert vooralsnog overwegend optimistisch. Van de Kamerleden die reeds hebben gereageerd staat alleen Sadet Karabulut (SP) afwijzend tegenover de vrede tussen Israel en de VAE.

Een “hoopvolle doorbraak”, noemt de VVD het nieuws over de aangekondigde diplomatieke relaties tussen de twee landen. De partij reageert bij monde van Tweede Kamerlid Sven Koopmans op Twitter. Volgens Koopmans brengt het akkoord zicht op meer veiligheid voor Israel, heeft het oog voor de belangen van de Palestijnen en ontstaat er perspectief voor de regio. Ook zal de uit het vredesakkoord voortvloeiende samenwerking “afkeer van het boze oog van Iran” tot gevolg hebben, zo schrijft de VVD’er.

Coalitiepartner ChristenUnie noemt het “hoopvol” dat de VAE als derde Arabische land vrede wil sluiten met de Joodse staat. “Na Egypte en Jordanië is dit het derde Arabische land dat openlijk en officieel in vrede met Israel wil leven. Heel hoopvol!”, zo twitterde fractievoorzitter Gert-Jan Segers donderdagavond.

De PVV is te spreken over de zogeheten ‘Abraham-akkoorden’, vernoemd naar de gezamenlijke aartsvader van Joden en moslims. In een tweet laat Kamerlid Raymond de Roon zich positief uit. “Spectaculair”, zo schrijft de PVV-buitenlandwoordvoerder.

Alleen SP-buitenlandwoordvoerder Sadet Karabulut reageert minder enthousiast op het nieuws over het vredesakkoord. Ze hekelt dat “Palestijnen en Israeliers die een einde willen maken aan apartheid en bezetting” niks zouden hebben aan vrede tussen Israel en de Emiraten. Volgens de SP’er gaat het om het “zoveelste plan van ‘de sterke mannen’ [Trump en Netanyahu]. Die denken alleen aan hun eigen belang.”

De uitspraak van Karabulut is opvallend. Als onderdeel van de overeenkomst met golfstaat heeft Israel toegezegd de plannen voor Israelische soevereiniteit op de Westoever – in de volksmond ook wel annexatie genoemd – in de koelkast te zetten. Desondanks is Karabulut, die fel tegenstander was van de geplande annexatie, nog altijd niet tevreden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het “goed nieuws” dat de Israelische verklaring van soevereiniteit op de Westelijke Jordaanoever is opgeschort.

Afbeelding: Patrick Rasenberg