Negen uur ‘s avonds raketaanval op Sderot

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 3 aug 2020 GAZA RAKETTEN

Zondagavond is vanuit Gaza een raket op Sderot afgevuurd. De raketaanval vond om negen uur plaats, een door Palestijnse terroristen regelmatig gebruikt tijdstip.

Zondag om negen uur ‘s avonds ging het raketalarm in Sderot en omliggende dorpen af. Een raket was vanuit de Gazastrook afgevuurd. Het projectiel is onderschept door het Iron Dome-luchtafweersysteem. Een van de raketscherven heeft een geparkeerde auto in Sderot geraakt.

Het tijdstip van de raketaanval, negen uur, lijkt geen toeval. Het is een populair tijdstip voor Palestijnse terreurgroepen om raketten op Israël af te vuren. Islamitische Jihad verwerkt het zelfs in haar propagandamateriaal. Vrijdagavond negen uur, wanneer gezinnen in Israël sjabbat vieren, is in het bijzonder een door Palestijnse terroristen graag aangegrepen moment om raketten af te vuren op de Joodse staat.

De raketaanval op zondag om negen uur vond plaats op het moment dat een drive-in bioscoop in Sderot haar openingsavond organiseerde. In verband met de coronapandemie kunnen bioscopen niet op normale wijze opereren, en als alternatief was deze drive-in bedacht waar gezinnen naartoe konden rijden om vanuit hun auto een film te kijken. Halverwege de film ging het raketalarm echter af, en moesten ouders met hun kinderen naar de schuilkelders vluchten.

In antwoord op de raketaanval, heeft de Israëlische luchtmacht posities van Hamas gebombardeerd. Volgens getuigen zou ook een locatie van de Nasser Salah al-Din Brigades, de gewapende tak van de Palestijnse Volksverzetscomités, zijn getroffen. In een statement meldt de IDF dat een cementfabriek waar onderdelen voor tunnels werd geproduceerd is getroffen, en dat ook “ondergrondse infrastructuur” is gebombardeerd. Met ondergrondse infrastructuur wordt doorgaans gedoeld op raketlanceerinstallaties die in de grond begraven zijn. Israël houdt Hamas als de facto machthebber in Gaza verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de kustenclave plaatsvindt.

Bij de luchtaanvallen maakte de Israëlische luchtmacht gebruik van zogenaamde knock on the roof waarschuwingsbombardementen. Hierbij wordt eerst een klein projectiel bij het beoogde doelwit geworpen, als waarschuwing dat een werkelijk bombardement gaat volgen. Dit geeft personen in de buurt gelegenheid om weg te komen van het doelwit. 

Uit het gebruik van knock on the roof valt te concluderen dat Israël een escalatie in het zuiden wil voorkomen. Het Israëlische leger is in het noorden aan de grens met Libanon nog altijd in verhoogde staat van paraatheid, waar rekening wordt gehouden met een vergeldingsaanval door Hezbollah nadat afgelopen maand een militant van de Libanese terreurbeweging is omgekomen bij een Israëlische luchtaanval in Syrië. De IDF wil een escalatie aan twee fronten tegelijkertijd vermijden en trachtte daarom bij de vergeldingsaanvallen zondagavond voorkomen dat Palestijnse militanten om zouden komen.