Raketaanval op Sderot tijdens coronacrisis

Terwijl de hele wereld met de coronacrisis worstelt, hebben terroristen vrijdagavond vanuit de Gazastrook een raketaanval op de Israëlische stad Sderot uitgevoerd.

Vlak na negen uur ’s avonds ging het luchtalarm af in Sderot en omliggende dorpen. In het gebied, dat aan de Gazastrook grenst, hebben mensen maar een paar seconden de tijd om dekking te zoeken. Het Israëlische leger meldt de lancering van één projectiel te hebben geïdentificeerd. De raket is in een open gebied neergekomen en wist geen slachtoffers te maken.

De raketaanval op de Joodse staat komt midden in de wereldwijde coronacrisis. In Israël zijn tot nu toe 12 mensen aan het virus overleden, en zijn meer dan 3000 besmettingsgevallen bevestigd door het ministerie van Volksgezondheid.

In de Gazastrook waren aanvankelijk twee besmette personen die in Pakistan corona hadden opgelopen. Inmiddels zou sprake zijn van meer besmettingen, onder andere bij agenten van de interne veiligheidsdienst van Hamas die in contact waren geweest met de eerste twee. 

Israël heeft de afgelopen dagen honderden testkits, beschermende kleding en maskers tot de Gazastrook toegelaten. Het gaat om spullen gedoneerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarnaast worden nog steeds duizenden tonnen aan diverse goederen tot de kustenclave toegelaten, die sinds 2007 de facto bestuurd wordt door terreurgroep Hamas.

Desondanks laten terroristen in Gaza zich door de coronacrisis niet tegenhouden Israël onder vuur te nemen. Het is nog onduidelijk wie exact en waarom achter de raketaanval zit. Naar verluidt zouden facties in de Gazastrook ontevreden zijn met vertragingen van geldtransfers uit Qatar – de toegezegde kapitaalinjecties zijn momenteel moeilijk waar te maken door de quarantainemaatregelen en het gebrek aan lijnvluchten als gevolg van de coronapandemie. Daarnaast eisen milities en terreurgroepen onder leiding van Hamas van Israël dat het onmiddellijk alle Palestijnse gevangenen vrijlaat, daar de Israëlische gevangenisautoriteiten volgens hen niet in staat zouden zijn gedetineerden tegen het  virus te beschermen.

Op de nacht van vrijdag op zaterdag heeft het Israëlische leger de raketaanval beantwoord. Tanks hebben observatieposten van Hamas beschoten, en de luchtmacht heeft militaire posities en ondergrondse infrastructuur van de Palestijnse terreurgroep beschoten, zo meldt de IDF. Israël houdt Hamas als de facto bestuurder van de Gazastrook verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de kustenclave plaatsvindt.

Analist Joe Truzman sluit niet uit dat terreurgroep Islamitische Jihad achter de raketaanval zit. De door Iran gesteunde terreurbeweging had eerder deze week in Gaza een billboard onthuld ter nagedachtenis van de door Israël omgebrachte terreurcommandant Baha Abu al-Ata. Bijschrift op het bord: 9:00PM. De raketaanval van vrijdag vond kort na negen uur ’s avonds lokale tijd plaats. Raketbeschietingen op vrijdagavonden om negen uur zijn daarnaast een signature move van de op Hamas na grootste gewapende factie in de Gazastrook, die de afgelopen maanden meerdere keren dergelijke aanvallen heeft uitgevoerd.