Hamas roept PA op sancties op Gaza op te heffen vanwege corona

In verband met het coronavirus roept Hamas de Palestijnse Autoriteit op de sancties die het de Gazastrook heeft opgelegd, op te heffen. De PA probeert door middel van strafmaatregelen de controle over de kustenclave terug te krijgen.

Een militant van de Moejahedien-beweging met een sproeier in Gaza.

In de Gazastrook zijn tot nu toe twee bevestigde gevallen van personen die besmet zijn met corona. De twee, die het virus in Pakistan zouden hebben opgelopen, zijn in quarantaine geplaatst. Een aantal mensen waarmee ze in contact zijn geweest, zijn uit voorzorg ook in zelf-isolatie gegaan.

Er worden verschillende maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus in Gaza te bestrijden. Zo worden een aantal hotels klaargemaakt om ingezet te worden als coronacentra en wordt een speciale faciliteit gebouwd om coronapatiënten op te vangen. Hamas en andere facties in de kustenclave gebruiken sproeiers om de publieke ruimte te reinigen.

Israël heeft de afgelopen dagen honderden testkits, beschermende kleding en maskers tot de Gazastrook toegelaten. Het gaat om spullen gedoneerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarnaast worden nog steeds duizenden tonnen aan diverse goederen tot de kustenclave toegelaten, die sinds 2007 de facto bestuurd wordt door terreurgroep Hamas.

In een poging controle over Gaza terug te krijgen, heeft de Palestijnse Autoriteit in 2017 sancties opgelegd aan de landstrook. De strafmaatregelen bevatten onder andere salariskortingen voor duizenden ambtenaren en het inhouden van geld voor behoeften als elektriciteit en medische diensten. De PA onder leiding van president Abbas zegt de sancties pas op te zullen heffen als Hamas de volledige controle over de Gazastrook teruggeeft.

Verschillende verzoeningspogingen ten spijt, voert Hamas nog steeds het bewind in Gaza. De terreurgroep doet nu in verband met corona een appel op PA-president Abbas om de sancties op de kustenclave op te heffen. “Het aanpakken van de verspreiding van het coronavirus vereist Palestijnse eenheid op nationaal niveau”, aldus Hamas-woordvoerder Hazem Qassem. De Palestijnse Autoriteit moet, zo zegt Qassem, “een einde maken aan het beleid van het afstraffen van de Gazastrook”.

Binnen de PA gaan stemmen op om Gaza hulp te bieden in het bestrijden van het coronavirus. Zo roept Fatah-functionaris Husam Khader de PA op om de sancties op te heffen en financiële bijstand te verlenen. De regering onder leiding van premier Mohammad Shtayyeh zou de pandemie in de Gazastrook met dezelfde ernst moeten nemen als in de Westelijke Jordaanoever, aldus Khader.

De Palestijnse Autoriteit en Israël werken samen om het coronavirus te bestrijden. Zo hebben de twee partijen een gezamenlijk commandocentrum opgezet. Hamas neemt echter een andere houding ten aanzien van Israël aan in het kader van de coronabestrijding. De terreurbeweging uit dreigende taal en beweert dat Israël niet in staat zou zijn Palestijnse gevangenen te beschermen tegen het virus.