Ofir Katz (Likoed) nieuwe voorzitter parlementaire vriendschapsgroep Israel-Nederland

Ofir Katz (Likoed) is afgelopen week benoemd tot voorzitter van de parlementaire vriendschapsgroep Israel-Nederland in het Israelische parlement, de Knesset. Dat meldt Naor Gilon, de Israelische ambassadeur in Nederland, op Twitter. Daarmee heeft de commissie weer een voorzitter, nadat Israel drie keer binnen een jaar een nieuwe Knesset koos. Voorheen zat Rachel Azaria de vriendschapsgroep voor, maar het Koelanu-lid keerde niet terug in de Knesset.

Katz laat in reactie weten uit te kijken naar het bevorderen van de verhoudingen tussen Israel en Nederland vanuit de Knesset. CIDI wenst hem veel succes, en kijkt uit naar toekomstige samenwerkingen.

Ofir Katz (1980) werd geboren in de stad Afoela, in het noorden van Israel. Katz, die de rang van stafsergeant heeft in het Israelische leger, is sinds hij 18 is lid van de Likoed-partij van premier Benjamin Netanyahu. Al vrij snel werd hij actief voor de partij, in eerste instantie als lokale partijactivist in Afoela. Vervolgens werkte hij voor Netanyahu in de periode dat hij oppositieleider was (2006-2009). Later was hij adviseur van de minister van Cultuur en Sport (2011-2015) en was stafchef van de minister van Binnenlandse Veiligheid (2015-2019).

Katz werd bij de eerste verkiezingen van 2019 verkozen in de Knesset, nadat hij op plek 20 van de Likoed-lijst was geplaatst als vertegenwoordiger van Galilea. Bij de twee verkiezingen die daarop volgden, in september 2019 en maart 2020, kwam hij opnieuw in het parlement. Hij wordt gezien als een veelbelovend jong talent binnen de Likoed, en vergaarde bijvoorbeeld bekendheid met zijn voorstel om het moeilijker te maken voor terreurverheerlijkers om zich te kandideren voor de Knesset.

Op dit moment maakt hij deel uit van onder andere de commissie voor Financiën en de commissie die over de bestrijding van het coronavirus gaat. Katz heeft een bachelordiploma in de Sociale Wetenschappen en Communicatie van het Yezreel Valley College. De Likoednik woont met zijn vrouw en twee kinderen nog altijd in zijn geboortestad Afoela.