Onrustig weekeinde aan de grens met Gaza

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 14 jan 2019 GAZA HAMAS

Het was een onrustig weekeinde aan de grens tussen Gaza en Israel. Zo’n 13,000 Palestijnen hadden zich volgens de IDF bij het grenshek verzameld voor de wekelijkse Mars van Terugkeer protesten en rellen. Daarnaast is was er vanuit de kustenclave een raketaanval op de Joodse staat, waarop de Israelische luchtmacht posities van Hamas in de Gazastrook heeft bestookt. De nieuwe onrust wordt door Hamas gebruikt om druk op Israel te zetten, nu het niet langer de miljoenenbetalingen uit Qatar ontvangt.

Volgens het Israelische leger hadden zo’n 13,000 Palestijnen zich afgelopen vrijdag aan het grenshek verzameld. Hierbij was sprake van het gooien van stenen en granaten en drie keer werd getracht Israel te infiltreren, aldus de IDF. Het leger reageerde met traangas en in sommige gevallen geweerschoten. Volgens het Gazaanse ministerie van Gezondheid is hierbij een Palestijnse vrouw doodgeschoten. Vandaag, aldus het gezondheidsministerie, is een 14-jarige tiener bezweken aan een schotwond van afgelopen vrijdag.

Zaterdagavond was sprake van een raketaanval. In verschillende Israelische dorpen vlakbij de grens was het luchtalarm te horen. In antwoord hierop heeft de Israelische luchtmacht posities van Hamas in het noorden van de Gazastrook bestookt. Vrijdagavond had de IAF al twee observatieposten van de in Gaza besturende terreurbeweging gebombardeerd, als reactie op het geweld bij de Mars van Terugkeer-rellen.

De afgelopen weken was de opkomst en de onrust aan de grens relatief laag. Daarnaast was vrijwel geen sprake van het oplaten van vuurbomballonnen. De groepen, die door Hamas worden aangestuurd, zijn hun activiteiten echter weer hervat. Vanaf woensdag was weer sprake van veldbranden in het zuiden van Israel, en Hamas heeft de restricties voor de jongeren van de zogenaamde grensprotest-eenheden opgeheven.

Daarnaast is het wantrouwen tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit nog altijd groot. In de Gazastrook zijn honderden Fatah-leden gearresteerd, waarop de PA haar personeel bij de Rafah-grensovergang met Egypte heeft teruggetrokken. Om instabiliteit in de kustenclave te voorkomen, heeft Israel Egypte verzocht Rafah open te houden.

Israel probeert een oorlog in Gaza te voorkomen. Gevreesd wordt dat als het zo ver komt, Hezbollah in het noorden een tweede front tegen de Joodse staat zal openen. Afgelopen jaar werd meerdere keren honderden raketten vanuit Gaza op Israel afgevuurd, maar bleef de reactie (relatief) beperkt tot luchtaanvallen.

Hamas laat de onrust toe om zo druk op Israel te zetten. De Qatarese miljoenen bestemd voor het ambtenarenapparaat in de Gazastrook worden al twee weken lang niet meer doorgelaten, omdat volgens Israel de machthebbers in de kustenclave zich niet aan het akkoord hiervoor houden. Gezien de dreigende door Hamas aangestuurde escalatie vanuit Gaza kan men spreken van een pressiemiddel voor beschermingsgeld, waar de maffia nog wat van leren kan.