Boekrecensie: Oorlog op afstand

IN ANDER NIEUWS / Door: WEBMASTER / 19 jul 2007 CIDI GAZA HAMAS HEZBOLLAH IRAN

De betrokkenheid van Iran bij de terreurbewegingen Hezbollah, Hamas en Islamitische Jihad.
door Aaldert van Soest, met een voorwoord van Jessica Durlacher

Iran heeft sinds de val van de sjah en het begin van de islamitische revolutie, in 1979, fors geïnvesteerd in relaties met terreurorganisaties zoals de Islamitische Jihad, Hezb-ollah en Hamas. In deze studie wordt onderzocht hoe de lijnen tussen Teheran en de drie terreurbewegingen lopen en welke materiële en immateriële steun zij vanuit Teheran krijgen. Ook de ideologie van het Iraanse regime tegenover zijn zelfbenoemde aartsrivaal Israel wordt aan een nadere analyse onderworpen. ‘Oorlog op afstand’ biedt een helder inzicht in de wijze waarop Iran zich van terreurbewegingen, zogenoemde ‘proxies’, bedient om zijn oorlog tegen Israel te voeren.

Aaldert van Soest studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Utrecht. Zijn Iran-onderzoek vond plaats in het kader van zijn doctoraalscriptie, waarmee hij in 2006 de CIDI-scriptieprijs won.

Van Soest is thans werkzaam als journalist bij het Nederlands Dagblad.

‘Oorlog op Afstand’ verschijnt in de CIDI-informatiereeks bij Uitgeverij Aspekt in Soesterberg. Omvang 104 pagina’s, ISBN 978-90-5911-583-5, prijs 12,95 euro.

Verkrijgbaar in de boekhandel en bij CIDI