Opnieuw raketten gevonden in UNRWA-school

6779370990_008fb72d80_mVoor de tweede keer sinds het begin van operatie ‘Protective Edge heeft UNRWA, de speciale vluchtelingenorganisatie voor Palestijnen van de VN, Hamas-raketten gevonden in één van hun scholen in Gaza. Het gaat om een school die tussen twee andere UNRWA-scholen in staat, die volgens de UNRWA elk 1.500 IDP’s (internally displaced persons) herbergen. UNRWA heeft deze daad officieel, net als bij de vorige vondst, sterk veroordeeld en zegt een uitgebreid onderzoek in te gaan stellen naar de manier waarop dit heeft kunnen gebeuren en te werken aan een betere controle op het gebruik van haar gebouwen als wapenopslagplaats.

In de veroordeling zegt UNRWA geen uitsluitsel te kunnen geven over het aantal raketten dat gevonden is, ‘omdat de medewerkers direct na de vondst zijn weggehaald uit het pand’.

De Canadese Minister van Buitenlandse Zaken, John Baird, riep de Verenigde Naties op om het onderzoek niet over te laten aan UNRWA zelf, maar een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de wapenvondsten in de scholen. Bij de vorige vondst, van afgelopen donderdag, bleek dat de UNRWA de raketten had teruggegeven aan Hamas. Althans, ze hadden de wapens overgedragen aan de ‘lokale autoriteiten’ – op de Gazastrook is Hamas de autoriteit.

De VN-organisatie weigerde een Israëlisch verzoek om foto’s te maken van de wapens. Dergelijke foto’s zouden Israël kunnen helpen om aan te tonen dat Hamas scholen en dergelijke gebruikt om wapens op te slaan en van daaruit raketten te lanceren, zoals Israel al lange tijd zegt.

‘Alles behalve een onafhankelijk onderzoek naar het incident nu’, is volgens de Canadese minister dan ook onacceptabel. Zo moet voorkomen worden dat de UNRWA de raketten opnieuw teruggeeft aan Hamas, die door de meeste landen officieel erkend wordt als terreurorganisatie.

Foto: UNRWA-school, bron: flickr