Opnieuw stand-off tussen militairen van Israël en Libanon

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 3 jun 2020 IDF LIBANON UNIFIL

Dinsdag kwam het tot een stand-off tussen militairen van Israël en Libanon in het grensgebied tussen de twee landen. Troepen van VN-macht UNIFIL kwamen tussenbeide. In april was ook al sprake van een dergelijk incident.

Samen met twee Merkava-tanks staken Israëlische militairen dinsdag het veiligheidshek over bij Misgav Am, in de buurt van het Libanese dorp Adaisseh. De IDF bleef echter aan de Israëlische zijde van de zogenaamde Blauwe Lijn, een door de VN in 2000 gepubliceerde grensdemarcatie die internationaal wordt beschouwd als de onofficiële grens tussen Libanon en Israël. Het door Israël aangelegde veiligheidshek (zie de rode lijn op de kaart) staat op sommige plekken meters van de Blauwe Lijn vandaan op Israëlisch grondgebied.

Naar aanleiding van de oversteek van het grenshek door het Israëlische leger kwamen Libanese militairen naar het gebied. Sommigen van de soldaten waren bewapend met antitankraketten. Ondanks de stand-off, kwam het niet tot een confrontatie. Onder toeziend oog van UNIFIL bleven beide troepen aan hun respectievelijke zijde van de Blauwe Lijn.

Volgens de door de VN gehanteerde Blauwe Lijn is het gebied waar de Israëlische militairen zich bevonden van Israël. UNIFIL benadrukt dan ook dat de IDF de Blauwe Lijn niet heeft overtreden tijdens de stand-off. Libanon beschouwt het gebied tussen Adaisseh en Misgav Am echter als Libanees grondgebied. Ook elders in het grensgebied waren Israëlische troepen actief, maar staken zij de Blauwe Lijn niet over.

In april was ook al sprake van een stand-off tussen Israëlische en Libanese militairen. Net als afgelopen dinsdag kwamen de troepen toen oog in oog te staan nadat Israëlische soldaten het grenshek waren overgestoken, maar wel aan Israëlische zijde van de Blauwe Lijn bleven. Troepen van VN-macht UNIFIL kwamen letterlijk tussenbeide, volgens een UNIFIL-woordvoerder werd zo een escalatie voorkomen.

De stand-off dinsdag tussen de Israëlische en Libanese militairen vond plaats nadat een Syrische herder vanuit Libanon Israël was geïnfiltreerd. De Syriër werd hierop door de IDF neergeschoten. Na behandeling in Israël is de herder overgedragen aan het Rode Kruis in Libanon. Het Israëlische leger stelt aanvankelijk waarschuwingsschoten te hebben gelost, maar in plaats van terug te keren rende de man verder.

De Libanese autoriteiten stellen dat de herder zich op Libanees grondgebied bevond, maar mogelijk is tevens hier sprake van een claim op gebied achter de Blauwe Lijn (bij de Shebaa-boerderijen op de Golanhoogvlakten). Israël veroverde de Golan in 1967 op Syrië en annexeerde het gebied in 1981, maar het stukje land dat bekendstaat als de Shebaa-boerderijen wordt ook door Libanon geclaimd.

Volgens het Israëlische leger zet de Libanese terreurbeweging Hezbollah herders in inlichtingen in het grensgebied te verzamelen. De IDF waarschuwt dat “iedereen die de gedemilitariseerde zone van Israël oversteekt als een dreiging wordt beschouwd en het Israëlische leger dienovereenkomstig zal reageren”.

Maandag heeft de Arabischtalige IDF-woordvoerder Avichay Adraee een Twitterbericht gepubliceerd waarin hij stelt dat er sprake is van een toename van infiltratiepogingen vanuit Libanon. Adraee roept de Libanese Autoriteiten en de internationale machten die in het zuiden van Libanon opereren op om de controle over het gebied te bewaken en de infiltratiepogingen te voorkomen.

De Libanese regering heeft afgelopen week het mandaat van UNIFIL in Zuid-Libanon verlengd. De VN-macht is in het gebied gestationeerd om vrede te handhaven en alle gewapende groepen in het Libanese gebied te ontwapenen. In werkelijkheid is het wapenarsenaal van Hezbollah enorm gegroeid. Zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de raketten van de door Iran gesteunde terreurbeweging zijn aanzienlijk toegenomen. UNIFIL heeft vanaf de zijlijn het nakijken.