‘Palestijnen gearresteerd door PA na pro-annexatie uitspraken’

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft meerdere Palestijnse Arabieren gearresteerd, nadat zij zich in een Israelisch televisieprogramma anoniem uitspraken voor de Israelische annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever. In de reportage van Aroetz 13-journalist Tzvi Yehezkeli zeiden de Palestijnen onder andere dat ze hopen dat Israel zijn soevereiniteit uitbreidt naar de Westoever, zodat zij wellicht een Israelische identiteitskaart kunnen krijgen.

De Palestijnen werden geïnterviewd met een verborgen camera. In de uitzending waren bovendien hun gezichten en stemmen onherkenbaar gemaakt. Toch wist de PA te achterhalen om wie het ging, en zijn sommigen gearresteerd, aldus Yehezkeli. Het Palestijnse bestuur – dat door NGO’s wordt bekritiseerd vanwege willekeurige arrestaties en martelpraktijken – ontkent dat er Palestijnen gevangen zijn genomen.

Volgens het regeerakkoord tussen premier Netanyahu (Likoed) en plaatsvervangend premier Gantz (Blauw-Wit) mag Likoed sinds 1 juli een voorstel in stemming brengen omtrent het toepassen van Israelisch recht in bepaalde nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Hoewel er juridisch-technisch gezien geen sprake is van annexatie – dan moet het gaan om het annexeren van territoir van een andere soevereine staat – wordt het uitbreiden van Israelisch recht naar de Joodse gemeenschappen op de Westoever in de volksmond annexatie genoemd.

“Voor het eerst sinds 1948 is er een historische kans om in samenspraak [met de VS] soevereiniteit toe te passen als een diplomatieke, soevereine daad van de Staat Israel in Judea en Samaria,” aldus de premier eind mei. “Dit is een kans die we niet mogen missen.” Israelische en Amerikaanse functionarissen werken op dit moment in een gezamenlijk comité aan het bepalen van de exacte grenzen. Het uitgangspunt is hierbij de door de Amerikaanse president Trump in januari gepresenteerde kaart.

‘Vingers op de trekkers’

De Palestijnse Autoriteit is fel tegenstander van de plannen. PA-functionaris Jibril Rajoub riep eind juni op tot “vreedzaam verzet”. Desondanks hebben de Palestijnen hun “vingers op de trekkers”, zo waarschuwde de secretaris-generaal van Fatah. Volgens een opiniepeiling van het Palestinian Center for Policy and Survey Research is 88 procent van de Palestijnen tegenstander van de annexatieplannen. Meer dan de helft van de Palestijnen zegt de terugkeer naar “gewapend verzet” te steunen, als reactie op Israelische soevereiniteit.

De Israelische zender Aroetz 13 zond begin juni echter een verborgen camera-reportage uit waarin Palestijnen op de Westoever werden gevraagd hoe ze over de plannen denken. De geïnterviewden bleken positiever dan gedacht. Zo zei een van de Palestijnen dat hij een Israelische identiteitskaart wil hebben. Een ander zei Israeli’s niet als vijand te zien, slechts de Israelische overheid. Een derde geïnterviewde zei dat hij “koos voor Israel”, en niet bang was om daar voor uit te komen.

Zes arrestaties

Niet lang na de uitzending zou de Palestijnse Autoriteit minimaal zes arrestaties hebben uitgevoerd. Dat claimt Tzvi Yehezkeli, de Aroetz 13-journalist die het programma maakte. “Het verbaasde mij dat, zelfs nadat ik hun gezichten wazig heb gemaakt en hun stemmen heb vervormd, de Autoriteit sommigen van hen wist te vinden en te arresteren”, aldus Yehezkeli. De Palestijnse Autoriteit blijft desondanks bij hoog en laag volhouden dat er niemand is gearresteerd.

Het Franse persbureau AFP sprak echter met familie van een van de vermeende arrestanten. Volgens de Palestijn wordt zijn familielid al meerdere weken vastgehouden door de Palestijnse politie, en moet hij binnenkort voor een rechtbank verschijnen. Het anonieme familielid voegde daaraan toe dat ook hij voorstander is van annexatie, hoewel hij vreest gearresteerd te worden voor dit standpunt. “Ik blijf hoop houden dat Israel ons staatsburgerschap geeft”, aldus de Palestijn.

In een rapport uit 2018 concludeerde Human Rights Watch (HRW) dat zowel de Palestijnse Autoriteit als het Hamas-bestuur in de Gazastrook willekeurige arrestaties uitvoeren. Getagd worden in een bericht op sociale media dat oproept tot een protest, is volgens HRW reeds genoeg om gearresteerd te worden. Marteling zou bovendien regeringsbeleid zijn in beide Palestijnse gebieden.

De regering van premier Netanyahu overweegt na 1 juli delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Wilt u hier meer over weten? Lees alle artikelen van CIDI over de mogelijke annexatie →