Palestijns Persbureau: ‘Hamas belet Gazanen hun huis te herbouwen’

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 12 jan 2016 FATACH GAZA HAMAS

Beit HanounHamas belet bewoners van Beit Hanoun om hun huizen te herbouwen, die in de laatste Gaza-oorlog volledig verwoest zijn. Dit zeggen boze bewoners tegen het Palestijns Persbureau (PP). Volgens Hamas is het land waarop de verwoeste huizen in de wijk Azbat in Beit Hanoun stonden eigendom van de staat en het geeft geen vergunningen voor de herbouw van huizen op dit land, aldus het PP.  

Volgens een zegsman van PP, Dr. Yousef Al-Kafarne, laat Hamas ook UNRWA niet toe tot het gebied om huizen te bouwen en te repareren.

Nadat bewoners zich hadden beklaagd bij niet nader genoemde ‘Palestijnse bewegingen’, liet Hamas wel de reparatie toe van slechts gedeeltelijk verwoeste huizen. Maar volledig verwoeste huizen mogen nog steeds niet herbouwd worden.

Volgens Al-Kafarne zijn er 420 huizen volledig verwoest, waarvan 89 in de betreffende wijk van Beit Hanoun. De voormalige bewoners zijn arme uitkeringstrekkers, aldus Al-Kafarne, die niet eens in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien – laat staan dat zij land kunnen kopen of pachten.

Linkse nongouvernementele organisaties (NGO’s) in Israel, zoals Gisha, klaagden al veel eerder dat niet één van de verwoeste huizen in Gaza was herbouwd. Zij weten dit vooral aan de Israelische blokkade, hoewel Israel ook toen al meer bouwmateriaal toeliet tot de strook dan voorheen.
Ook geldgebrek, doordat donors het lieten afweten, en de jarenlange conflicten tussen Hamas en Fatah zijn als belemmeringen van de herbouw aangewezen. Volgens COGAT (dat Israelische activiteiten in de gebieden coördineert) worden bovendien bouwmaterialen op de zwarte markt in Gaza verkocht aan Hamas, dat er tunnels mee bouwt in plaats van huizen.  

Nu blijkt dat Hamas de herbouw actief tegenhoudt, schrijft blogger Elder of Zion, laten de NGO’s niets van zich horen.  

Foto: Verwoeste huizen in Beit Hanoun, B’tselem [CC BY 4.0 via Wikimedia Commons]