Palestijnse Autoriteit vergroot budget terroristenbetalingen tot $403 miljoen

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 8 mrt 2018 PA TERRORISME

Afgelopen zondag heeft de Palestijnse Autoriteit het budget voor het jaar 2018 goedgekeurd. Veroordeelde terroristen en hun families kunnen dit jaar in totaal op 403 miljoen dollar aan financiële steun rekenen. In 2017 was het nog 347 miljoen.

Terroristen die in Israelische gevangenissen vastzitten ontvangen een maandelijkse betaling van de PA. Ook families en nabestaanden van Palestijnse terroristen hebben ‘recht’ op een uitkering. Er is sprake van een heus beloningssysteem: Naarmate hoe zwaarder de straf, hoe groter de uitbetaling. Een perverse prikkel die aanmoedigt tot het vermoorden van zoveel mogelijk Israeli’s.

De budgetverhoging kwam maandagavond ter sprake in de Knesset. In het Israelische parlement is momenteel een wet in de maak die het mogelijk moet maken om het bedrag van de terroristenuitkeringen in te houden op Israels betalingen van geïnde belastingen aan de PA.

Nederland blijft PA financiële steun verlenen
Dit in tegenstelling tot Nederland. Ondanks dat er meerdere keren kritische Kamervragen zijn gesteld, is de Nederlandse regering niet voornemens geld in te houden op de Palestijnen. Het enige wat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra heeft gedaan, is zorgen delen met de Palestijnse regering. Hierbij is echter amper sprake van druk, daar er niet gedreigd wordt met kortingen op de financiële steun aan de PA. Sterker nog, “Nederland is van mening dat familie van gevangenen, daar waar daar sociaal-economische behoefte en noodzaak toe is, een vergoeding kan krijgen,” aldus de inmiddels opgestapte Zijlstra.

De Nederlandse regering ziet geen problemen in haar financiële steun aan de PA. Dit bewuste geld wordt namelijk niet voor de terroristenbetalingen, maar voor andere doeleinden gebruikt. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn hierbij voldoende waarborgen voorzien. Het Kabinet gaat hierbij voorbij aan het feit dat de Nederlandse bijdrage de Palestijnse regering de mogelijkheid geeft om meer geld vrij te maken voor de beloningen, daar de uitgaven op andere punten verlicht worden door de steun.

Nabestaanden beginnen rechtszaak 
De nabestaanden van de Fogel familie zijn een juridische procedure begonnen tegen de PA. In 2011 werden een echtpaar en drie van hun kinderen – waaronder een drie maanden oude baby – in hun huis door twee Palestijnse terroristen vermoord. De moordenaars zijn inmiddels veroordeeld en zitten in een Israelische gevangenis. Ook zij ontvangen een maandelijkse uitkering van de PA. Nabestaanden van het uitgemoorde gezin houden de PA daarom medeverantwoordelijk en eisen een vergoeding van 400 miljoen shekel. De aanklagers vinden dat de PA door moet krijgen dat het niet straffeloos de moordenaars van baby’s kan blijven belonen. 

Taylor Force Act
Ook in de VS is de politiek de straffeloosheid zat. Daar ligt momenteel de Taylor Force Act op tafel. Deze wet zal – wanneer aangenomen – Amerikaanse hulp aan de PA stilzetten, totdat de regering van Abbas ophoudt met het belonen van terroristen en hun families. Het wetsvoorstel is vernoemd naar de Amerikaan Taylor Force. Hij werd in 2016 in Tel Aviv door een Palestijnse terrorist doodgestoken. De familie van de doodgeschoten dader krijgt nu een maandelijkse uitkering van de PA.