Palestijnse facties spreken na bekendmaking akkoord Israel en VAE

Voor het eerst sinds jaren hebben alle grote Palestijnse facties, waaronder Fatah, Hamas en de Islamitische Jihad, elkaar gesproken en overlegd over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, waaronder de normalisatie tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Hamas-leider Ismail Haniyeh, had voor de samenkomst al een ontmoeting met de Islamitische Jihad-leider Ziad al-Nakhala.

Terreurleiders Ismail Haniyeh en Ziad al Nakhala hadden een dag voor de videoconferentie al een overleg in Beiroet.

De bijeenkomst kreeg veel media-aandacht in de Palestijnse gebieden, en werd via een videoconferentie geleid door Mahmoud Abbas. Andere Fatah-prominenten, waaronder Jibril Rajoub en Saeb Erekat, benadrukten het belang van de bijeenkomst in het licht van “nationale eenheid”. Gedurende het overleg wilden zij met een gezamenlijk front komen tegen de groeiende normalisatie tussen Israel en de verschillende Golfstaten, en wilden zij een gepaste reactie formuleren op de Israelische annexatieplannen.

Opvallend was dat enkele dagen daarvoor de Hamas-leider Haniyeh werd ontvangen door president Erdogan in Ankara, wat tot felle reacties leidde uit Washington en Jeruzalem. Ook maakte Hamas eind augustus bekend dat na overleg met functionarissen uit Qatar er een nieuwe wapenstilstand in Gaza zou komen.

Tijdens het video-overleg met de Palestijnse facties hekelde de PA-president de normalisatie van de VAE met Israël. Dat met het akkoord de Israëlische annexatieplannen van tafel zijn, is tegen het zere been van Abbas: “Wij zijn de enige legitieme vertegenwoordiger van het Palestijnse volk. Wij zijn degenen die namens de Palestijnen spreken … Of jullie helpen ons, of jullie blijven aan de zijlijn”. De normalisatie tussen Israël en de VAE noemt de PA-president een “giftige dolk die in onze rug gestoken is”.

Volgens Abbas is het dan ook niet de normalisatie met de VAE, maar de Palestijnen zelf die de Israëlische annexatieplannen hebben tegengehouden. De PA-president spreekt van samenzweringen tegen het Palestijnse volk, en schaart hieronder ook het vredesvoorstel van de Amerikaanse president Trump. De Fatah-leider erkent dat de Palestijnse Autoriteit het zwaar heeft nu Israël belastinggeld inhoudt naar aanleiding van uitkeringen voor Palestijnse gevangenen en martelaren. Hij stelt echter dat de Arabische wereld haar financiële verplichtingen aan de Palestijnen ook niet nakomt, en dat andere landen ook niet bereid zijn tot leningen – volgens Abbas onder druk door de Verenigde Staten.

Abbas riep tijdens het overleg tussen de 14 Palestijnse facties op tot de oprichting van een comité voor “nationaal overleg”. De PA-president, die aan het zestiende jaar van zijn vierjarige termijn is begonnen, vind het tijd voor een einde van de scheuring tussen de groeperingen. “Het is genoeg, we zijn één volk”, aldus Abbas. Hij sprak (niet voor het eerst) over het houden van nationale verkiezingen.