Palestijnse premier Shtayyeh aan Amerikanen: steun de twee-statenoplossing

De Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh herhaalde vandaag het belang van steun voor de twee-statenoplossing, “in lijn met internationale beslissingen en getekende overeenkomsten.” Hij deed deze oproep tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse senatoren Mitt Romney en Chris Murphy.

Shtayyeh ontving de twee senatoren in zijn kantoor in Ramallah. Tijdens de bespreking hekelde de Palestijnse premier de recente beslissingen door de Trump-administratie. Volgens de nieuwe minister-president zijn deze “erger dan de tekst van welk Amerikaans vredesplan dan ook.”

Onder Donald Trump hebben de Verenigde Staten de afgelopen maanden verschillende beslissingen genomen die ten voordele van Israel of ten nadele van de Palestijnen gezien kunnen worden. Zo hebben de Amerikanen aanzienlijk bezuinigd op subsidies voor de Palestijnen, is het PLO-kantoor in Washington gesloten en heeft de Amerikaanse president Jeruzalem als hoofdstad van Israel erkend.

Daarnaast wijzen geruchten erop dat het nog altijd niet gepresenteerde Amerikaanse vredesplan voor het Midden-Oosten niet langer een twee-statenoplossing als doel heeft. Tijdens een interview zei Jared Kushner, schoonzoon en adviseur van Trump, dat de twee-statenoplossing zou zijn “gefaald” en dat “nieuwe en andere manieren” uitgeprobeerd moeten worden om vrede te bereiken. De ‘Deal of the century’ zal na Ramadan gepresenteerd worden, aldus Kushner.

Shtayyeh benadrukt dat de Palestijnen “niet deel zullen nemen in een politiek proces dat niet de minimale rechten van de Palestijnen” respecteert. Hieronder vallen een Palestijnse staat op basis van de bestandslijnen van voor 1967 met Jeruzalem als hoofdstad en een oplossing voor de Palestijnse vluchtelingen, aldus de Palestijnse premier. 

Onderhandelingen op Twitter
Afgelopen week wisselden Shtayyeh en de Amerikaanse gezant Jason Greenblatt standpunten uit op Twitter. Naar aanleiding van het commentaar van de Palestijnse premier dat het vredesplan van Trump zo goed als “dood geboren” was, toog Greenblatt naar Twitter om de minister-president van de Palestijnse Autoriteit op te roepen het vredesplan niet bij voorbaat al af te wijzen. “Door met ons samen te werken, kan wellicht iets geweldigs gebeuren voor de Palestijnen.” In een tweede tweet noemde de Amerikaanse gezant de kritiek op het nog niet gepresenteerde voorstel “oneerlijk voor Palestijnen.” Volgens Greenblatt heeft Shtayyeh een verplichting om de ‘deal of the century‘ te bestuderen voordat hij het afwijst.

Hierop besloot Shtayyeh te reageren via Twitter. “Elk politiek initiatief dat niet oproept tot een einde van de Israelische bezetting en de stichting van een onafhankelijke en soevereine Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad gebaseerd op de grenzen van 1967 met een oplossing voor de vluchtelingen is onacceptabel voor de Palestijnen.”

“Geef ons de deal die wij eisen, of geen deal,” zo interpreteerde Greenblatt de tweet van de Palestijnse premier. Volgens de Amerikaanse gezant is dit in lijn met eerdere Palestijnse pogingen. Hij vraagt zich hierbij hardop af hoe dit zich heeft uitgewerkt voor de Palestijnen. “Wilt u uw volk naar kansen en welvaart leiden of  dezelfde zinnen steeds weer herhalen?”