Palestijnse scherpschuttersaanval beantwoord door IDF

Gisteren heeft vanuit Gaza een scherpschuttersaanval plaatsgevonden op een Israelische militair – die daarbij gewond raakte – bij de grens met Gaza. In antwoord hierop hebben tanks van de IDF Hamas-observatieposten bestookt, waarbij een terrorist is omgekomen. Vermoed wordt dat de scherpschuttersaanval door Islamitische Jihad in opdracht van Iran is uitgevoerd.

Een Israelische militair werd tegen zijn hoofd geraakt door een Palestijnse sluipschutter gisteren aan de grens met de Gazastrook. Zijn helm deed haar werk en redde zijn leven. Volgens de IDF hebben die dag meerdere aanvallen door scherpschutters op militairen vanuit Gaza plaatsgevonden.

In antwoord op de scherpschuttersaanval, bestookten tanks van het Israelische leger twee observatieposten van Hamas in de Gazastrook. Hierbij is één Hamas-terrorist om het leven gekomen. De IDF houdt Hamas – als de facto machthebber in Gaza – verantwoordelijk voor alle aanvallen die vanuit de kustenclave plaatsvinden. ’s Avonds voerde de Israelische luchtmacht met zowel helikopters als vliegtuigen aanvallen uit op een locatie van Hamas in het noorden van de Gazastrook.

Door de scherpschuttersaanval heeft de Israelische premier Netanyahu besloten dat de Qatarese miljoenentransfer vandaag niet doorgaat. De afgelopen weken hield Israel het geld tegen vanwege de onrust aan de grens. Eerder deze week ging men er nog van uit dat vandaag de vijftien miljoen dollar alsnog doorgelaten zou worden. Door de aanvallen vanuit Gaza lijkt dit echter voorlopig van de baan.

Vermoed wordt dat de scherpschuttersaanval is uitgevoerd door Islamitische Jihad in opdracht van Iran. De invloed – zowel financieel als materieel – van de Islamitische Republiek op meerdere terreurbewegingen in de Gazastrook is groot. De dag voor de beschietingen waren posities van Iran in Syrië door de Israelische luchtmacht bestookt. Na een mislukte raketaanval, lijkt het regime in Teheran via Gaza te proberen wraak te nemen op Israel.