Palestijnse schutter die Israël vanuit Gaza infiltreerde geneutraliseerd door IDF

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 1 aug 2019 GAZA HAMAS IDF

Afgelopen nacht infiltreerde een gewapende Palestijn vanuit de Gazastrook Israël. Bij een vuurgevecht met het Israëlische leger zijn drie IDF militairen gewond geraakt en is de Palestijnse schutter doodgeschoten. De man zou lid zijn geweest van Hamas.

Hani Abu Salah infiltreerde afgelopen nacht vanuit de Gazastrook Israël gewapend met een geweer en granaten. De IDF zegt niet gelijk het gevecht met hem te zijn aangegaan, maar was Abu Salah reeds twee uur op Israëlisch territorium voordat hij werd geneutraliseerd. De reden voor deze lange tijdsperiode zou het voorkomen van friendly fire zijn geweest, zo meldt een IDF-commandant van de Gaza-divisie. Tijdens het vuurgevecht raakten drie Israëlische militairen gewond.

Gedurende de dag vond nog een grensinfiltratie vanuit Gaza plaats. De IDF pakte twee jongens van 11 en 15 jaar op, die een mes in hun bezit hadden. 

Hani Abu Salah zijn broer was Fadi. Fadi werd op 14 mei 2018 doodgeschoten door de IDF tijdens de Mars van Terugkeer-protesten en rellen. Hij zat in een rolstoel, daar hij in 2008 als lid van terreurbeweging Islamitische Jihad zijn benen was kwijtgeraakt bij een bombardement door de Israëlische luchtmacht.

Volgens verschillende bronnen was Hani werkzaam bij de grenswacht van Hamas. Twee weken geleden werd zijn collega Mahmoud al-Adham door IDF-militairen doodgeschoten toen ze hem het grenshek zagen naderen. Na een onderzoek kwam het Israëlische leger echter tot de conclusie dat Al-Adham op dat moment niet uit was op een aanval op de Joodse staat, maar in zijn taak als Hamas-grenswacht juist trachtte te voorkomen dat twee andere Palestijnen bij het grenshek zouden komen.

In een ongebruikelijke poging een wraakactie door Hamas te voorkomen, bood de IDF publiekelijk excuses aan voor de doodgeschoten Al-Adham. Ondanks dreigende taal vanuit verschillende facties in de Gazastrook, bleef een escalatie in de vorm van honderden raketten afgevuurd op Israël uit. Er werd ‘slechts’ één mortiergranaat richting twee Israëlische dorpen in de buurt van de grens met Gaza afgevuurd. Het Israëlische leger gaf hier geen reactie op, waarmee het niet tot een nieuwe gevechtsronde kwam.

Ook nu na de infiltratie waarop een vuurgevecht met de Palestijnse schutter volgde, is een serieus antwoord vanuit Israël uitgebleven. Een Israëlische tank heeft een leegstaande observatiepost van Hamas getroffen, wat geen echte schade inhoudt voor de terreurbeweging die de Gazastrook bestuurt. Het gezamenlijke Palestijnse verzetscommando kwam vandaag bijeen om een antwoord te formuleren voor het geval Israël verder zou gaan in zijn reactie op de schietaanval, maar een verdere reactie is tot nu toe uitgebleven. Het lijkt erop dat zowel Hamas als Israël nog steeds het staakt-het-vuren in stand willen houden.

De vraag blijft met welke exacte motivatie Hani Abu Salah overging tot zijn actie. Verschillende analisten onderstrepen de dood van zijn collega en zijn broer en vermoeden dat het om een lone wolf aanval gaat, zonder autorisatie van Hamas. De terreurbeweging heeft nog geen officiële verklaring gegeven, wat het meestal juist snel doet wanneer een van haar leden omkomt. 

Anderen denken juist dat Hamas wel goedkeuring had gegeven, maar het op een eenmansactie wilde doen lijken. Ze trekken hierbij de vergelijking met de raketlanceringen op Israël die door blikseminslag zouden zijn veroorzaakt – een uitleg die door velen sceptisch wordt ontvangen. De aanval door een schutter zou in het voordeel van Hamas werken, daar het zou afleiden van interne problemen.