Palestijnse verkiezingen zoals verwacht afgelast

Palestijns president Mahmoud Abbas heeft bevestigd dat de op 22 mei aangekondigde Palestijnse parlementsverkiezingen voor de achtste keer sinds 2010 afgelast worden. Zoals vooraf gedreigd, werd net als de vorige zeven keer het uitblijven van Palestijnse stemlocaties in Oost-Jeruzalem opgegeven als reden om de verkiezingsronde niet door te laten gaan. President Abbas zit inmiddels in het vijftiende jaar van wat een vierjarige ambtstermijn had moeten zijn. Gevreesd werd ook dan Hamas de verkiezingen zou winnen, en dat Fatah aan macht zou inleveren ten opzichte van splinterfracties uit de groepering onder leiding van Marwan Barghouti, levenslang opgesloten in de Israelische gevangenis, en ex-Fatah-krijgsheer Mohammed Dahlan, in ballingschap in de Verenigde Arabische Emiraten.

President Abbas kondigt op Palestine TV aan dat de verkiezingen toch niet doorgaan.

Waar Ramallah naar vast gebruik de schuld aan Israel gaf voor het uitblijven van de verkiezingen, legde terreurorganisatie en verwachte verkiezingswinnaar Hamas de verantwoordelijkheid bij de Palestijnse Autoriteit: ‘Het is onaanvaardbaar dat het nationale belang moet zwichten voor de agenda van één bepaalde groepering,’ luidde een Hamas-persbericht. ‘Hamas wist van tevoren dat Fatah en de Palestijnse Autoriteit de verkiezingen zouden verstoren om andere redenen, die niets te maken hadden met de kwestie van Jeruzalem.’

De manier waarop Abbas de mededeling verwoordde klonk haast alsof de verkiezingen niet afgelast waren, maar slechts enige vertraging opliepen. “Wij hebben besloten om de parlementsverkiezingen uit te stellen, tot de deelname van Jeruzalem[se burgers] verzekerd is,” kondigde hij aan. Palestijnse inwoners van Jeruzalem zouden bij eventuele verkiezingen overigens met gemak kunnen stemmen in tientallen stembureaus vlak over de stadsgrens.

Volgens Abbas hebben Amerikaanse en Israëlische diplomaten aan hem de boodschap overgebracht dat de Israëlische regering geen besluit kan nemen over het al dan niet toe laten van stembureaus in Oost-Jeruzalem, daar deze demissionair is. Het is de vraag waarom de PA-president  verkiezingen had uitgeroepen zonder vooraf uitsluitsel over deze kwestie te hebben verkregen.