Paraguay verhuist ambassade terug van Jeruzalem naar Tel Aviv

Na een paar maanden kan de Paraguayaanse ambassadeur de verhuisdozen weer gaan vullen. Paraguay heeft besloten haar ambassade terug van Jeruzalem naar Tel Aviv te verhuizen. In reactie hierop heeft Israel haar diplomatieke post in het Zuid-Amerikaanse land gesloten.

In mei werd de ambassade van de Verenigde Staten naar Jeruzalem verhuisd. Guatemala en Paraguay volgden de Amerikaanse verhuiswagens en huisvestten hun diplomatieke posten ook in de hoofdstad van Israel. Bij de opening van de Paraguayaanse ambassade werd gesproken van een goede vriendschap met Israel.

Vier maanden later draait de Paraguayaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Alberto Castiglioni de ambassadeverhuizing echter al weer terug. Paraguay “wil bijdragen aan een intensivering van regionale diplomatieke pogingen  om een grootschalige, eerlijke en duurzame vrede in het Midden-Oosten te bereiken,” aldus Castiglioni. Een radicale draai, waarbij niet duidelijk is hoe de terugverhuizing van de ambassade bij zal dragen aan deze doelstelling.

Palestijnse ambassade in Paraguay
De Palestijnen verwelkomen de Paraguayaanse beleidswijziging. PA-minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki noemt het een diplomatieke overwinning voor de Palestijnse Autoriteit. Enkele weken geleden had hij nog een ontmoeting met de Paraguayaanse president Mario Abdo Benitez die vorige maand is aangetreden. De PA heeft aangekondigd zo snel mogelijk een ambassade te gaan openen in Asuncion, de hoofdstad van Paraguay.

De verhuizing uit Jeruzalem kan ook op steun van Turkije rekenen. Het land gaat haar consulaat in Asuncion opwaarderen tot een volwaardige ambassade. 

Protesten
Niet iedereen is echter blij met de Paraguayaanse terugtrekking uit Israels hoofdstad. Gisteravond waren demonstraties voor de presidentiële ambtswoning in protest tegen het besluit dem ambassade terug te verhuizen. De Amerikaanse vice-president Mike Pence heeft laten weten te hopen dat president Benitez zijn besluit heroverweegt.

Israel sluit ambassade in Paraguay
In reactie op het besluit van minister Castiglioni heeft de Israelische premier Benjamin Netanyahu zijn ministerie van Buitenlandse Zaken de opdracht gegeven de Israelische ambassade in Paraguay te sluiten en de ambassadeur terug te roepen. De terugverhuizing van de Paraguayaanse diplomatieke post “werpt een wolk over de betrekkingen tussen de twee landen,” zo valt te lezen in een statement van Netanyahu.

“Een ietwat overdreven besluit,” aldus president Benitez. Hij zegt de Israelische sluiting te betreuren en “smeekt” Israel het besluit te heroverwegen.