Podcast: Knesset-jaaroverzicht

In de laatste podcast van het jaar, kijkt Ralph Dekkers terug op een bewogen politiek jaar. Want in 2021 is er ontzettend veel gebeurd in de binnen- en buitenlandse politiek van Israel. Ralph Dekkers, correspondent voor De Telegraaf en BNR Nieuwsradio, maakt in Mizrach de balans op. Wat was zijn persoonlijke hoogtepunt? Wie is zijn ‘persoon van het jaar’? En zien we volgend jaar Netanyahu alweer prominenter aanwezig in de Israelische politiek? We kijken dus terug, om scherper vooruit te kunnen kijken. Dekkers: “Netanyahu heeft natuurlijk zijn eigen ramen ingegooid, hij heeft steeds meer partijen van zich vervreemd. (…) Hij zal nog wel eens wakker liggen over het feit dat hij Mansour Abbas in het zadel heeft geholpen. (…) Natanyahu’s rol zal wel afnemen, zeker nu er een begroting is.”

Het Israelische parlement, de Knesset. Foto: Jos Hummelen, CIDI

Hoogte- en dieptepunten

In het jaaroverzicht, waarin zorgvuldig om Corona heen wordt gewerkt, komen enkele hoogtepunten, maar ook dieptepunten voor. Het aanhalen van historische diplomatieke betrekkingen en de speech van Bennett in de Algemene Vergadering van de VN, kunnen gezien worden als hoogtepunt. Ralph Dekkers: “In de Israelische media, met name de linkse media, werd Bennett erop afgerekend dat hij het woord ‘Palestijn’ niet eens in de mond nam. En dat is denk ik ook een gemiste kans ten aanzien van Biden, die zich wel meer zorgen maakt over die situatie dan Trump deed.” Een van de dieptepunten was de ramp bij de Meronberg. Ralph Dekkers: “Het is verschrikkelijk wat zich daar heeft voltrokken. (…) Door een opeenstapeling van fouten is het helemaal mis gegaan. (…) De eerste reflex was dat het de ‘eigen schuld’ was van de orthodoxen, maar later kwam er meer naar buiten dat de politie, het ministerie van binnenlandse zaken, maar ook de religieuze groepen die verantwoordelijk zijn voor de plek zelf, steken hadden laten vallen.”

Reeks van elf podcasts in 2021

Mizrach is een Nederlandstalige podcast over machtsverhoudingen en internationale politiek van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Uiteraard met een speciaal oog voor de rol van Israël in de regio. In de podcast zit veel geschiedenis en politiek, maar ook soms antropologie, zoals in de aflevering genaamd ‘het fascinerende verhaal van de Ethiopische Joden,’ een typische aflevering waarin wordt afgerekend met vooroordelen en misconcepties. Jan Abbink, te gast in de podcast, stelt: “Uiteraard krijgen Ethiopische Joden niet alleen maar een baan in het leger, ze zitten in allerlei lagen van de samenleving. Natuurlijk kost het wat meer moeite, omdat men aanvankelijk een achterstand had, die moet men inhalen. Maar het feit dat iedereen naar Israel heen wilde, dat zegt al wel genoeg. Deze groep wegzetten als ‘ze zijn bestemd voor de underclass‘, dat is flauwekul, dat moet je niet doen. De informele gesprekken zijn met politici en experts, zoals Afshin Ellian, René Cuperus en Mark Blaisse. Door historische achtergronden te geven en de geopolitieke dynamiek in de regio te beschrijven, kan de luisteraar het nieuws van elke dag over Israel en het Midden-Oosten beter plaatsen. 

Een voorproefje krijgen van wat Mizrach is? Luister eens naar de trailer:

Luister hieronder naar de allerlaatste aflevering van het jaar, met Ralph Dekkers:

Mizrach kunt u terugvinden op Spotify, Google Podcasts. en de eerste tien afleveringen vindt u op cidi.nl