President Rohani: Protesten in Iran georkestreerd door Israel

Volgens de Iraanse president Hassan Rohani worden de protestacties in zijn land georkestreerd door Israel. “Een lachwekkende leugen”, zo reageert de Israelische premier Benjamin Netanyahu.

Sinds donderdag zijn verschillende steden in de Islamitische Republiek het toneel van protesten tegen de economische omstandigheden en het regime.

Volgens president Rohani is de onrust het resultaat van het “politieke succes” van zijn land “tegen de Verenigde Staten en het zionistische regime”. “Het succes van Iran is onverteerbaar voor hen. Was het dan niet te verwachten dat ze op zoek zouden gaan naar wraak? Denk je niet dat ze dan mensen zouden gaan provoceren?” Aldus de Iraanse leider.

Deze beschuldiging is volgens Netanyahu niet alleen vals, maar ook lachwekkend. Zo laat hij weten in een video:

Tot maandag had de Israelische premier zich niet uitgelaten over de kwestie. Naar verluidt wilde hij niet dat het Iraanse regime zijn woorden op wat voor manier dan ook zou verdraaien om de demonstranten zwart te maken. Nu Rohani Israel beschuldigde, zag Netanyahu zich echter genoodzaakt te reageren.

In de video geeft Netanyahu ook Europa ervan langs. Toen de Amerikaanse president zijn ambassadeverhuizing naar Jeruzalem aankondigde, wisten Europese leiders niet hoe snel ze Trumps besluit moesten veroordelen. Over de onrust in Iran hielden ze zich echter muisstil. “Helaas, veel Europese overheden kijken in stilte toe hoe moedige jonge Iraniërs op straat gewelddadig aangepakt worden”, aldus de Israelische premier. “Dat is simpelweg niet goed. En ik blijf dan ook niet stil.”

Na Netanyahu’s sneer richting de EU kwam de Europese Dienst voor Extern Optreden (EEAS) met een reactie op de protesten in Iran. Het betreft echter geen persbericht of een statement van buitenland-chef Federica Mogherini; de onrust in de Islamitische Republiek is slechts belangrijk genoeg voor een paar Tweets. Op Twitter laat EEAS-woordvoerder Catherine Ray weten dat de EU in contact is met de Iraanse autoriteiten en de demonstraties monitort. Het lijkt erop dat de EU het Iraanse regime te vriend wil houden, mede om de nucleaire overeenkomst in stand te houden.