Raketaanval vanuit Gaza op Yad Mordechai en Netiv HaAsara

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 11 sep 2019 GAZA RAKETTEN

Woensdagmiddag zijn drie raketten vanuit de Gazastrook richting de Israëlische dorpen Yad Mordechai en Netiv HaAsara afgevuurd. In antwoord op de raketaanval, heeft Israëlische artillerie op observatieposten van Hamas in Gaza geschoten.

Bij de raketaanval op Yad Mordechai en Netiv HaAsara zijn geen gewonden gevallen. Twee van de projectielen zijn in open velden neergekomen, de derde heeft lichte schade aan een huis veroorzaakt. 

In antwoord op de beschieting, heeft een tank van het Israëlische leger observatieposten van Hamas in het noorden van de Gazastrook onder vuur genomen. Aanvankelijk meldden Palestijnse media dat hierbij gewonden waren gevallen, maar het door Hamas in Gaza gerunde ministerie van Volksgezondheid ontkent dat er sprake is van slachtoffers.

’s Avonds leek het weer zover te zijn. Om zeven uur lokale tijd ging het raketalarm ten zuiden van Ashkelon af. Het Israëlische leger heeft echter laten weten dat het om een vals alarm gaat, waarschijnlijk in werking gezet door zwaar geweervuur in de Gazastrook

De raketaanval op Yad Mordechai en Netiv HaAsara is minder dan een dag na de raketbeschieting van dinsdagavond. Toen werden raketten op de Israëlische steden Ashkelon en Ashdod afgevuurd, net toen Netanyahu (Likoed), Lieberman (Israël Ons Huis) en Ashkenazi (Blauw-Wit) daar voor verkiezingsbijeenkomsten waren. In antwoord op deze raketaanval, voerde de Israëlische luchtmacht gedurende de nacht bombardementen uit op 15 posities in de Gazastrook. Hamas heeft aan Egyptische bemiddelaars laten weten niet achter aanval op Ashkelon en Ashdod te zitten.

Analisten sluiten niet uit dat de raketaanval op Yad Mordechai en Netiv HaAsara door dezelfde groep is uitgevoerd als de beschieting op Ashkelon en Ashdod. De (nog) niet nader aangewezen groep zou aansturen op een escalatie en hoopte deze met een aanval tijdens de verkiezingsbijeenkomsten te realiseren. De reactie van de IDF was echter relatief beperkt, en wellicht werd daarom een nieuwe aanval op dorpen in het zuiden van Israël ingezet. Het Israëlische leger hield haar respons echter – zoals informeel lijkt afgesproken in het staakt-het-vuren met Hamas – bij tit for tat, en ging niet verder dan het beschieten van twee observatieposten.