Raketaanval vanuit Syrië beantwoord met Israëlische luchtaanvallen

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 20 nov 2019 IRAN RAKETTEN SYRIE

Nadat dinsdagochtend vier raketten vanuit Syrië richting de Golan zijn afgevuurd, heeft de Israëlische luchtmacht afgelopen nacht tientallen posities van het Syrische leger en de Iraanse Revolutionaire Garde in Syrië getroffen.

Dinsdagochtend vroeg ging het luchtalarm af op de Golanhoogten. Vier raketten waren vanuit Syrië afgevuurd. Alle vier de projectielen werden door het Iron Dome-luchtafweersysteem onderschept. 

Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz ging het om een Iraanse operatie. Hij stelt dat de raketaanval erop wijst dat het Israëlische beleid tegen de Iraanse ingraving in Syrië werkt. Sinds Iran zich in de Syrische burgeroorlog heeft ingemengd, heeft de Israëlische luchtmacht talloze keren wapentransporten bestemd voor Hezbollah en andere terreurproxies getroffen.

Op de nacht van dinsdag op woensdag kwam het Israëlische antwoord op de raketaanval. Tientallen posities van het Syrische leger en de Iraanse Revolutionaire Garde in Syrië werden getroffen. In een statement zegt de IDF raketlanceerplatforms, wapenopslagplaatsen commandocentra en basissen te hebben gebombardeerd. Het internationale vliegveld nabij Damascus was ook doelwit – volgens het Israëlische leger werd vanuit een gebouw daar wapentransporten gecoördineerd.

“Jullie zijn niet langer immuun”, aldus de Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett richting Iran. “Waar jullie ook jullie tentakels uitslaan – wij zullen ze afhakken”. Het Iraanse regime staat te boek als de meest destabiliserende factor in de regio. Via de Revolutionaire Garde ondersteunt Iran verschillende rebellengroepen en terroristische organisaties met wapens, financiën en training – zoals Hezbollah in Libanon, Hamas en Islamitische Jihad in de Gazastrook en Houthi-rebellen in Jemen. Met haar deelname aan de Syrische burgeroorlog heeft de Iraanse Revolutionaire Garde tevens een landcorridor vanuit Iran via Irak en Syrië naar Libanon weten te realiseren, om daarmee wapentransporten te faciliteren.

Bij de Israëlische luchtaanvallen in Syrië zijn volgens het Syrisch Observatorium 23 doden gevallen. Zestien hiervan zijn niet Syrisch, vermoedelijk leden van de Iraanse Revolutionaire Garde. Daarnaast zijn verschillende gewonden gevallen, waaronder burgers door neergekomen raketscherven. Het is onduidelijk of de scherven afkomstig zijn van Israëlische raketten of Syrische luchtafweer.

“De regels zijn veranderd”, zo waarschuwt Bennett. “Iedereen die overdag op de staat Israël schiet, zal ’s nachts niet kunnen slapen – zoals vorige week en deze week”, waarmee de minister van Defensie refereert naar de gerichte aanval op een Islamitische Jihad commandant die vorige week plaatsvond. Toen werd ook het huis een hooggeplaatst lid van de Palestijnse terreurbeweging in Damascus door de Israëlische luchtmacht getroffen.