Rel opgebroken op de Tempelberg

De Jeruzalemse politie berichtte vrijdag dat honderden jongeren bij een rel op de Tempelberg stenen en molotovcocktails naar politie gooiden. De onrust op het Tempelbergplein begon na het vrijdaggebed in de Al-Aqsa-moskee, waar het bestand tussen Israel en Hamas dat vannacht inging gevierd werd als een Palestijnse overwinning. De politie bestormde het plein en brak de woedende menigte op.

rel tempelberg 21 mei 2021

De Jeruzalemse politie moest vrijdag opnieuw een rel met stenengooiers op de Tempelberg opbreken (Screenshot Asael Peled/Twitter)

Hamas heeft vrijdag een ‘dag van woede’ uitgeroepen. De grootmoefti van Jeruzalem, Mohammad Hussein, werd uitgejoeld tijdens een preek om zijn banden met de Palestijnse Autoriteit.  Op het plein werd met Paletijnse vlaggen gezwaaid en vuurwerk afgestoken, waarmee de rel op gang kwam en er vervolgens honderden jonge mannen stenen naar de politie gingen gooien.  Het protest werd opgebroken met enige arrestaties, en ook elders in Israel waren er vrijdag protesten en ongeregeldheden. De Palestijnse Rode Halvemaan gaf aan dat er 20 gewonden vielen, waarvan 3 naar het ziekenhuis moesten.

In Jeruzalem werd door enkele honderden Joden en Arabieren geprotesteerd tegen huisuitzettingen in de Oost-Jeruzalemse wijken Silwan en Sheikh Jarrah. Eerder op de dag was er een opstootje tussen Palestijnse jongeren en politie bij de Damascuspoort van de Oude Stad. Rellen op de Tempelberg en bij protesten tegen huisuitzettingen in Jeruzalem werden aangehaald als reden door Hamas voor de raketaanvallen van de afgelopen 11 dagen in te luiden, maar de wapenstilstand zelf heeft verder standgehouden. De politie verkeerde in staat van verhoogde paraatheid, nadat het bestand met Hamas door sommigen in Jeruzalem  en ook op de Westelijke Jordaanoever als overwinning gevierd werd.