Wapenstilstand met Hamas

IN ISRAEL / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 21 mei 2021 GAZA HAMAS RAKETTEN
Israel heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een “wederzijdse en onvoorwaardelijke” wapenstilstand met Hamas bereikt en aangekondigd. De wapenstilstand ging in om 1 uur ‘s nachts Nederlandse tijd, en heeft tot nu toe standgehouden.

Duits buitenlandminister Heiko Maas en zijn Israelische collega Gabi Ashkenazi bezochten gisteren een gebouw in Petach Tikva dat door een raket geraakt was (bron: Israelisch Ministerie van Buitenlandse Zaken).

Na 11 dagen van zware raketaanvallen op Israelische steden door Hamas en Israelische bombardementen om de mogelijkheid van Hamas daartoe uit te schakelen, werd een wapenstilstand bereikt met tussenkomst van Egypte. Vlak nadat de wapenstilstand eerder op de avond aangekondigd werd, schoot Hamas nog enkele raketten en mortiergranaten op Israel, maar toen werd het rustig. Israelische straaljagers cirkelden boven de Gazastrook om erop toe te zien, en verdere aanvallen van Hamas op Israel of van Israel op Hamas bleven uit.

Duits buitenlandminister Heiko Maas, zijn Tsjechische collega Jakub Kulhanek en zijn Slowaakse collega Ivan Korčok bezochten donderdag Israel om hun hun steun aan Israel te betuigen, en spraken ook Palestijns president Mahmoud Abbas.

Hoe nu verder?

Israel heeft vrijdagochtend de grensovergang bij Kerem Shalom heropend om humanitaire hulp door te laten. Deze werd al eerder dinsdag opengesteld voor hulpgoederen, maar weer gesloten na raketaanvallen door Hamas.

Volgens het Israelische ministerie van Defensie heeft Israel “alle mogelijke militaire doelen behaald en uitgeput” bij de recente operatie: “Hamas is afgeschrikt, en heeft zware klappen gehad.” Defensieminister Benny Gantz heeft berichten van Hamas ontkend dat er toezeggingen aan Hamas gedaan zouden zijn rondom de veiligheidssituatie in Jeruzalem, die als aanleiding gold voor de geweldsescalatie. Op 10 mei schoot Hamas raketten op Jeruzalem na rellen bij de Al-Aqsamoskee en sloeg Israel terug met luchtaanvallen, waarna Hamas doorging met beschietingen van honderden raketten op Israelische steden, en het geweld de afgelopen dagen doorwoedde. Deze raketaanvallen waren bedoeld om Hamas te profileren als ‘verdediger van Jeruzalem’, maar hebben vooral burgers van de Israelische kuststrook en de burgers van de Gazastrook geterroriseerd.

Een generaal van de IDF stelde dat deze operatie een succes genoemd mag worden als het leidt tot “minstens vijf jaar rust“. Bewoners van steden in het zuiden van Israel durven weer over straat, maar niet iedereen in het zuiden is blij. “Er is geen reden voor een wapenstilstand. Het lijkt wel alsof niemand Hamas wil verslaan!” klaagde burgemeester Alon Davidi van het door raketten geteisterde Sderot, vlakbij Gaza. Scholen in de gebieden die het zwaarst door raketten getroffen werden, waaronder Sderot, blijven vrijdag gesloten maar kunnen op zondag weer open.

 12 Israelische inwoners werden gedood door de meer dan 4000 raketten afgeschoten door Hamas, en er vielen honderden gewonden. Volgens Hamas vielen er 232 doden aan Palestijnse kant. De IDF verklaart dat daarvan ‘meer dan 120’ lid waren van Hamas, en ‘meer dan 25’ lid van Islamistische Jihad.

Rellen tussen Joden en Israelische Arabieren leidden in verschillende Israelische steden tot doden, gewonden en enorme schade. Wereldwijd werd een enorme toename aan antisemitische incidenten gesignaleerd.

Oppositieleider Yair Lapid (Yesh Atid) tweette “Het leger slaagde in zijn opdrachten, maar de overheid heeft gefaald”. Vanwege het oplaaiend conflict werden coalitieonderhandelingen van Lapid stilgezet en grotendeels afgebroken, omdat coalitiepartners samenwerking met Arabische partijen niet zagen zitten. Hij heeft nog tot 2 juni om alsnog te proberen een regering te vormen, anders zal een vijfde Israelische verkiezingsronde waarschijnlijk ook een resultaat van het recente geweld zijn.

CIDI hoopt dat het nog lang rustig zal blijven.