Soedan schrapt boycot-wet tegen Israël

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 20 apr 2021 NORMALISATIE SOEDAN

Maandag heeft Soedan officieel besloten de boycot-wet tegen Israël nietig te verklaren. Het schrappen van de wet is onderdeel van de normalisatie tussen de twee landen onder de Abraham-akkoorden.

In oktober kondigde toenmalig president van de Verenigde Staten Donald Trump aan vrede tussen Israël en Soedan te hebben bereikt. In januari werd dit wapenfeit geformaliseerd met de handtekening van de Soedanese minister van Justitie Nasredeen Abdulbari. 

Het was in de Soedanese hoofdstad Khartoem waar in 1967 de Arabische Liga de drie beruchte nee’s tegen Israël formuleerde. Nee tegen vrede met Israël, nee tegen erkenning van Israël en nee tegen onderhandelingen met Israël. Inmiddels hebben Egypte, Jordanië, de VAE, Bahrein en nu ook Soedan de drie nee’s omgeruild voor de drie ja’s.

Soedan nam deel in de oorlog tegen Israël in 1948 nadat de Joodse staat haar onafhankelijkheid had opgeroepen. Daarnaast zou het Afrikaanse land een belangrijke schakel hebben gevormd voor het leveren van wapens door Iran aan Hamas en andere terreurgroepen in de Gazastrook. Acht jaar geleden werd een wapenfabriek in Soedan, die onderdeel van deze route was, door de Israëlische luchtmacht getroffen.

Het was van meet af aan duidelijk dat de normalisatie tussen Soedan en Israël haken en ogen zou kennen. Zo staat het Afrikaanse land momenteel onder leiding van een Tijdelijke Soevereine Raad en de ‘democratie in wording’ is verdeeld over erkenning van de Joodse staat.

Een van de obstakels voor normalisatie is nu weggenomen. Eerder deze maand stemde de ministerraad al voor het schrappen van de boycot-wet tegen Israël, die al sinds 1958 van kracht is. Afgelopen maandag vond een gezamenlijke sessie tussen het kabinet en de Tijdelijke Soevereine Raad plaats en is het nietig verklaren van de wet bekrachtigd. Op Twitter bevestigt de Soedanese minister van Justitie Nasredeen Abdulbari dat bij de gezamenlijke vergadering voor het opheffen van de boycot-wet is gestemd.