Staakt-het-vuren Gaza nog niet in zicht

IN ISRAEL / Door: HIDDE VAN KONINGSVELD / 13 nov 2019 GAZA RAKETTEN

Palestijnse terreurgroepen in Gaza vuren woensdagmiddag nog altijd raketten af op Israelische burgers. Niet alleen dorpen en steden in het zuiden van Israel hebben te lijden onder raketaanvallen, maar ook in de regio nabij Jeruzalem werden woensdag raketten onderschept. In totaal werden er in één dag meer dan 250 raketten afgevuurd op Israel. Dit aantal zal naar verwachting verder oplopen.

Bij Israelische vergeldingsaanvallen op terreurdoelen in de Gazastrook kwamen volgens het door terreurorganisatie Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid sinds dinsdag 13 Palestijnen om het leven. In ieder geval 11 van hen waren terroristen, met name van Islamitische Jihad en Fatah’s Al Aqsa Matelarenbrigades.

Een staakt-het-vuren tussen de gewapende terreurgroepen en het Israelische leger is nog niet in zicht. Islamitische Jihad dreigde dinsdagavond in een verklaring dat de komende dagen Israel “enkel dood en verwoesting” zullen brengen.

Aartsterrorist
In de nacht van maandag op dinsdag werd Islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata gedood bij een gerichte aanval door Israel. Abu al-Ata wordt door Israel verantwoordelijk gehouden voor meerdere recente aanslagen. In een persconferentie zei premier Netanyahu dinsdag dat de aartsterrorist een “tikkende tijdbom” was. Hij zou op het punt hebben gestaan om opnieuw raketten op de Joodse staat af te vuren in opdracht van Iran.

Sinds de Israelische operatie vuren Islamitische Jihad en andere terreurgroepen bijna onophoudelijk raketten vanuit Gaza af op dorpen en steden in Israël. Door de raketbeschietingen raakten volgens hulpverlener Magen David Adom 48 mensen lichtgewond. In Holon stortte dinsdagochtend een 8-jarig meisje in toen zij naar de schuilkelder moest rennen. Het meisje werd geëvacueerd naar een nabijgelegen ziekenhuis en vecht woensdagochtend nog altijd voor haar leven.

Ook veroorzaakten de Palestijnse raketaanvallen veel schade. Hoewel Iron Dome veel raketten wist te onderscheppen, wist 10 procent van de raketten te ontsnappen aan het luchtafweersysteem. Zo kwam een raket bijvoorbeeld terecht op een snelweg bij Ashdod. Enkele auto’s werden bijna geraakt door de raket. Ook werden meerdere huizen geraakt. In Sderot ging een fabriek in vlammen op.

IJdele hoop
In de nacht van dinsdag op woensdag bleef het enkele uren stil: er werden geen raketten afgevuurd op Israel en ook de IDF staakte haar aanvallen op Gaza. Een staakt-het-vuren bleek echter al gauw een ijdele hoop, toen rond 6.00 uur ’s ochtends het luchtalarm wederom afging in dorpen in Zuid-Israel. Even later werden zelfs raketten waargenomen boven de stad Beit Shemesh (nabij Jeruzalem) en Modiin.

Hierop hervatte ook het Israelische leger haar aanvallen op doelen van Islamitische Jihad in de Gazastrook. Zo werd woensdagochtend een wapenfabriek van de radicale terreurgroep aangevallen door IDF-vliegtuigen. Een woordvoerder van het leger benadrukte dat doelen van terreurgroep Hamas bewust niet geraakt worden, omdat het leger wil voorkomen dat de leidende terreurgroep in Gaza zich in de strijd mengt. Om dezelfde reden worden ook doelen in dichtbevolkte gebieden ontzien, omdat Hamas Israel mogelijk aanvalt als er burgerslachtoffers vallen.