Syrische luchtafweer zet raketalarm in Israël in werking

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 23 apr 2021 RAKETTEN SYRIE

Bij een vermeend Israëlische luchtaanval in de nacht van woensdag op donderdag, trad de Syrische luchtafweer in werking. Een van de afweerraketten is in de lucht in de buurt van Dimona ontploft, wat het raketalarm in werking zette. In antwoord hierop heeft de Israëlische luchtmacht een luchtafweerpositie in Syrië getroffen.

Ter illustratie: een S-200. Bron foto: 270862 / Flickr.

In de nacht van woensdag op donderdag vond naar verluidt een Israëlische luchtaanval plaats. Syrische staatsmedia melden dat om 01:38 posities in het door Syrië gecontroleerde deel van de Golan werden gebombardeerd. Israël beschuldigt al langer Iran en haar terreurproxies dat zij zich in het zuiden van Syrië aan de grens met Israël proberen in te graven.

Zoals gebruikelijk, trad de Syrische luchtafweer in werking tegen de aanvallende vliegtuigen. Om 01:41 ging het luchtalarm af in Israël in het dorp Abu Qrenat, wat vlak bij Dimona ligt. Getuigen in Zuid- en Centraal-Israël hoorden een explosie.

Door de locatie van het luchtalarm werd gespeculeerd over een mogelijke raketaanval op de nucleaire faciliteit bij Dimona. Het Israëlische leger stelt echter dat geen sprake is geweest van een gerichte aanval, maar dat een vanuit Syrië afgevuurde luchtafweerraket in de lucht boven Israël is ontploft. “Het was niet de bedoeling om de kernreactor in Dimona te raken”, aldus een IDF-woordvoerder.

Het zou gaan om een S-200, in het westen bekend als SA-5, een luchtafweerraket van Russische makelij die sinds de jaren tachtig door het Syrische regime wordt ingezet. De S-200 is weliswaar ontworpen om vliegtuigen te onderscheppen, maar bij impact op de grond kan de schade groot zijn door de grootte van de raket.

Om 02:30 volgde de Israëlische reactie. De Israëlische luchtmacht heeft een Syrische luchtafweerpositie gebombardeerd, vanaf waar de bewuste raket zou zijn afgevuurd. Hierbij zijn drie militairen van het Syrische regime gewond geraakt en is een kapitein omgekomen.

Het is niet voor het eerst dat door Syrische luchtafweer afgevuurde raketten elders neerkomen. In 2017 kwamen twee luchtafweerprojectielen neer in Oost-Israël. In 2019 kwam een Syrische raket die op Israëlische vliegtuigen was afgevuurd in Noord-Cyprus terecht, met een brand tot gevolg.

Het is onduidelijk waarom de luchtafweerraket niet is onderschept. De IDF zou een onderscheppingsraket hebben afgevuurd, maar deze heeft de S-200 niet weten te onderscheppen. Het Israëlische leger is een onderzoek gestart, aldus minister van Defensie Benny Gantz. Dat het projectiel in de buurt van Dimona wist te komen, neemt Gantz ernstig: “De IDF trachtte een ​​mogelijke aanval op kritieke infrastructuur in de staat Israël te voorkomen. Een SA-5 grond-luchtraket was afgevuurd, en passeerde het gebied. Er was een poging om het te onderscheppen, maar dat is niet gelukt.”

Het is geen geheim dat Israël regelmatig Iraanse posities en wapenleveringen in Syrië bombardeert. Iran vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog en recent hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van de gelegenheid gebruik om geavanceerde wapens aan terreurbeweging Hezbollah in Libanon en aan andere proxies in Syrië te leveren. Hiervoor maakt het gebruik van een strategische corridor die vanuit Iran via Irak en Syrië naar Libanon loopt. Naar verluidt heeft de Israëlische luchtmacht haar operaties tegen Iran dan ook uitgebreid naar Irak. Vorig jaar werden meerdere keren wapendepots van door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden getroffen.